Lulzsec-sjef var FBI-informant

Ledende Anonymous- og Lulzsec-hackere tatt i USA og Irland.

Lulzsecs antatte hovedperson, Hector Xavier Monsegur, ble FBI-informant i juni 2011, mot løfte om redusert straff. Nå er resten av banden siktet.
Lulzsecs antatte hovedperson, Hector Xavier Monsegur, ble FBI-informant i juni 2011, mot løfte om redusert straff. Nå er resten av banden siktet.

Ledende Anonymous- og Lulzsec-hackere tatt i USA og Irland.

Det amerikanske føderale politiet FBI publiserte i går en melding om at Seks hackere i USA og utlandet er siktet for kriminelle forhold med over en million ofre.

De siktede er først og fremst knyttet til hackergruppen Lulzsec (Lulz Security). De har også forbindelser til Anonymous, Antisec (gruppen som angrep den private etterretningstjenesten Stratfor før jul) og Internet Feds (som var virksom fram til mai 2011 da Lulzsec dukket opp).

To av de seks, Hector Xavier Monsegur og Jeremy Hammond, er amerikanere, to er briter – Ryan Ackroyd («Kayla») og Jake Davis («Topiary») – og to er irske: Darren Martyn («pwnsauce») og Donncha O’Cearrbhail («palladium»).

I Irland ble Donncha O’Cearrbhail ble arrestert og siktet, ikke bare for delaktighet i datainnbrudd mot Fox, Sony og Public Broadcasting Service, men også for å ha hacket e-postkontoen til en ledende irsk polititjenestemann, gjort opptak av en telekonferanse mellom FBI og irsk politi om etterforskningen av Anonymous og andre hackerringer, og spredd opptaket på nett. O’Cearrbhail skal også ha bidratt til hacket mot det irske politiske partiet Fine Gael.

Det går fram av FBIs melding at den antatte hovedpersonen i Lulzsec, Hector Xavier Monsegur, også kjent som «Sabu», «Xavier DeLeon» og «Leon», erklærte seg skyldig 15. august i fjor etter en omfattende siktelse på tolv punkter, blant annet datainnbrudd mot HBGary. Sony Pictures, Fox og Public Broadcasting Service.

Ifølge Fox News, som var først ute med å offentliggjøre saken, ble Monsegur avslørt av FBI i juni i fjor, og gikk med på å bli informant mot å få redusert straff. Dette bekreftes av andre, blant annet BBC.

I mange av datainnbruddene de seks er siktet for, har personopplysninger kommet på avveie. Hacket mot sikkerhetsselskapet HBGary rammet 80 000 brukerkontoer. Hacket mot kringkastingsselskapet Fox omfattet konfidensielle opplysninger om 70 000 personer som ønsket å delta i tv-koonkurransen X-Factor. I innbruddet mot Sony Pictures ble 100 000 brukerkontoer kompromittert. 200 000 medlemmer av nettverket til videospillet Bethesda opplevde at deres personopplysninger ble tappet av Lulzsec.

I siktelsen mot Jeremy Hammond, også kjent som «Anarchaos», «sup g», «burn», «yohoho», «POW», «tylerknowsthis» og «crediblethreat», heter det at han er medansvarlig for at opplysninger om 860 000 kunder til det private etterretningsselskapet Stratfor ble stjålet. Blant disse opplysningene er 5 millioner e-poster som i februar ble lagt ut på Wikileaks.

ZDnet tilbyr en lenke til hele siktelsen på 27 sider.

Til toppen