Abonner
RESULTATERFINANS

Lumia sender Nokia kraftig opp

Milepæl for Windows Phone-telefonene.

Nokia-topp Stephen Elop har vært hardt presset, men kan nå glede seg over positive utsikter for salget av deres Windows Phone-baserte smarttelefoner.
Nokia-topp Stephen Elop har vært hardt presset, men kan nå glede seg over positive utsikter for salget av deres Windows Phone-baserte smarttelefoner. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press

For første gang selger Windows Phone-telefonene til Nokia bedre enn deres gamle, dødsdømte Symbian-enheter.

Lumia-serien av smarttelefoner gjør det overraskende godt. Så godt at Nokia i går sendte ut et positivt resultatvarsel.

Aksjekursen spratt opp 19 prosent, da det torsdag ble kjent at finnenes fjerde kvartal vil overgå tidligere forventninger.

Salget av smarttelefoner anslås å runde 6,6 millioner enheter. 4,4 millioner av disse er Windows Phone-baserte i serien kalt Lumia. Ytterligere 2,2 millioner er basert på Symbian. Ja, det er første gang Lumia selger mer enn Symbian i et kvartal.

Ytterligere 9,3 millioner av den enklere og rimeligere Asha-serien av mobiltelefoner skal være levert i kvartalet. Disse er basert på Nokias S40-plattform og i hovedsak myntet på kunder i vekstmarkeder. Hvorvidt dette er smarttelefoner kan diskuteres, men de markedsføres som det.

Tror på overskudd

Den første virkelig gode nyheten fra Nokia på to år inkluderer at selskapet nå venter en driftsmargin på mellom null og 2 prosent.

Med i beregningen er et bedre resultat fra felleseide Nokia Siemens Network, samt 50 millioner euro i royalty-inntekter fra patenter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dette er likevel svært mye bedre enn tidligere varslet, da Nokia trodde de ville få et underskudd med en negativ driftsmargin på seks prosent, eller minus 10 prosent som analytikere forventet, ifølge New York Times.

Kunngjøringen letter presset mot toppsjef Stephen Elop, som fortsatt har mye å bevise etter at han i februar 2011 besluttet å vrake Nokias egne plattformer – og satse hele selskapets framtid på Microsoft.

Fasiten vil endelig foreligge når Nokia presenterer det offisielle kvartalsregnskapet om snaut to uker, torsdag den 24. januar.

Svakere førstekvartal

Nokia kom også med en prognose for inneværende periode. I første kvartal 2013 er driftsmarginen ventet å ende på minus 2 prosent, med et slingringsmonn på fire prosentpoeng.

    Les også:

Les mer om: