BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lunken interesse for nye GSM-frekvenser

Noen av de potensielle kjøperne av ledig GSM-kapasitet er ikke overbegeistret for tanken om å delta i en GSM-auksjon. De aller fleste ser fram mot tildelingen av de fire UMTS-lisensene, men ingen utelukker at GSM kan være interessant.

Frode Eriksen
10. okt. 2000 - 10:26

Teknisk direktør i Tele2 Norge, Ole Martin Gunhildsrud sier at selskapet nå jobber med UMTS. - Jeg vet ikke hvor interessant dette er om vi får en UMTS-konsesjon. Skal en likevel dekke landet med UMTS-nett, så er det billigere å bygge taledekning med UMTS enn med GSM-teknologi.

Derimot tror han at blant selskap som ikke får UMTS-lisens kan GSM være et enkelt og raskt alternativ for å etablere en egen infrastruktur på mobilsiden og heller kjøpe kapasitet i et UMTS-nett.

Prosjektleder for UMTS i Enitel,Torbjørn Meland mener GSM 1800 vil være interessant både fordi en kan rute trafikk over dette nettet i trafikktunge områder. Utenfor trafikktunge områder kan GSM 900 være interessant på grunn av rekkevidden og for å redusere roamingkostnader.

- Det er en fordel å skaffe seg dette så tidlig som mulig. Tildelingen må uansett skje slik at en kan bygge UMTS og GSM samtidig, for å redusere aktørenes kostnader mest mulig. GSM-auksjonens tidspunkt vil uansett kunne få betydning for selskapenes inngangsstrategi.

Om verdien på GSM-frekvenser, sier Meland at den settes av behovet for trafikkavlasting og for å få ned roamingavgiftene.

Viseadministrerende direktør i Tele 1 Europe, Marianne Haupberg, mener det mest interessante ville være en tradisjonell operatørlisens med både GSM 900 og GSM 1800 mobillisenser. - Vi har ikke tatt stilling til om en auksjon er noe for oss. Vi vil uansett være på markedet som en mobiltilbyder.

Prisen på frekvensene tror hun vil avhenge av hva det koster å kjøpe kapasitet fra andre aktører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.