Lure-teknikk rammer programvare-bransjen

Å bruke programmer uten å installere dem brer seg - både for gratis-programmer og betalte.

Lure-teknikk rammer programvare-bransjen

Å bruke programmer uten å installere dem brer seg - både for gratis-programmer og betalte.

Virtualisering har blitt en av de viktigste teknikkene på servere de siste årene. I det siste har ideen om å lure et program til å tro at den disponerer en full maskin, tatt i bruk på en måte som ikke var tilsiktet fra dem som utviklet teknologien.

Thinstall-systemet, nå eid av VMware, bruker virtualisering til å lure Windows-programmer til å tro at de er installert og kommuniserer mot nødvendige mapper og for eksempel Windows Registry. Med Thinstall kan programmet leveres ferdig pakket i en virtuell maskin. Prisen man betaler er litt lengre oppstartstid, men ytelsestapet er ikke merkbart.

Å gjøre en applikasjon installeringsfri blir stadig mer populært og omfatter veldig mange gratisprogrammer. Veldig mange applikasjoner, for eksempel hele Openoffice-pakken, finnes i format du kan ha med på en minnepinne. Her finner du en ganske komplett liste av gratis-programmer i «portable»-format.

Men teknikken har også bredd seg blant piratene og noen kjappe søk viser at nesten alle kommersielle programmer spres i såkalte portable versjoner.

Listen over programmer som pirater legger ut i installasjonsfrie utgaver omfatter Microsoft Office, alle Adobes tunge grafikk og utviklingsverktøy, sikkerhetsprogrammer og en lang rekke spesialiserte nisjeprogrammer, for eksempel Fontografer som man bruker til å lage egne skrifttyper. Bildet under viser noe av de piratkopierte programmene som nå spres på nettet.

Med portable versjoner unngår snikbrukere blant annet å legge inn serienummer, men mange lar seg nok også friste til å kunne transportere med seg sine favorittprogrammer på en minnepinne slik at de også kan bruke dem på andre maskiner enn den maskinen de (eventuelt) har lisens på.

Teknikken med et nettbasert register som programvarehusene har brukt for å bremse piratkopiering er dermed blitt et mindre effektivt våpen.

En annen gruppe som ofte misliker portable applikasjoner er IT-sjefene. For portable applikasjoner kommer seg rundt den vanlige rettighetsstyringen i Windows. Mange bedrifter lar ikke vanlige brukere installere programvare på sine PC-er, men hvis man ikke bruker mer avanserte kontrollsystemer kan vanlige brukere laste ned og fritt kjøre alle typer portable applikasjoner – med de sikkerhetsrisikoer det medfører.

Til toppen