Lurt av falsk wifi

Unge pirater overvåket svensk forsvarskonferanse.

Gustav Nipe i Ung Pirat har ved flere anledninger demonstrert mot overvåking. Nå har han selv overvåket samfunnstopper i en aksjon som vekker oppsikt også internasjonalt. Bildet er fra en demonstrasjon Piratpartiet avholdt i Linköping i 2011.
Gustav Nipe i Ung Pirat har ved flere anledninger demonstrert mot overvåking. Nå har han selv overvåket samfunnstopper i en aksjon som vekker oppsikt også internasjonalt. Bildet er fra en demonstrasjon Piratpartiet avholdt i Linköping i 2011. Bilde: Quispiam/Wikimedia Commons/CC0
16. jan. 2015 - 10:19

Piratpartiets ungdomsorganisasjon aksjonerte under en svensk sikkerhets- og forsvarskonferanse i Sälen denne uken.

Rundt 100 personer ble overvåket av et åpent trådløst WiFi-aksesspunkt, satt opp av Ung Pirat-leder Gustav Nipe (26).

Aksesspunktet var satt opp med navnet «Öppen Gäst» hvilket betyr at mange trolig ble koblet opp helt automatisk.

Les også kronikk: Falsk WiFi er et stort problem

All trafikk ble logget, melder Sveriges Radio.

– Signalspaningen vi har utført bygger på samme prinsipp som de store spionorganisasjonene, som amerikanske NSA og svenske FRA benytter seg av, skriver Nipe i en kronikk på nyheter24.se der han redegjør for stuntet.

Til stede på konferansen var Sveriges statsminister Stefan Löfven, flere statsråder og svenske partiledere, forsvarstopper, sjefen for svensk etterretning, sikkerhetseksperter og en skokk journalister.

Sjefen for den norske Forsvarsstaben, generalløytnant Erik Gustavson, deltok også på konferansen i likhet med hans nordiske kolleger, ifølge programmet.

Ifølge Gustav Nipe var målet med aksjonen å skape debatt om overvåking.

– Sikkerhetsmiljøet var i Sälen for å argumentere for mer overvåking, men så går ledende personer og logger seg på et usikret WiFi-nettverk, sier Nipe til nettstedet The Local.

Opplysninger om hvilke nettsider samfunnstoppene surfet på under konferansen og metadata om hvilke epostservere de koblet seg til, er blant det Nipe har samlet inn over to dager.

Han mener det er mulig å identifisere enkeltpersoner ved å analysere metadata, men understreker at de ikke vil gjøre det.

Loggene skal være kryptert og kun tilgjengelig for Nipe og en liten gruppe betrodde, skriver svenske Fria Tidningen.

– Målet er ikke å henge ut individer, vi ønsker bare å belyse systemfeilen. Og loggene skal slettes så raskt som mulig, sier Nipe til avisen.

Samme mann gikk i fjor til aksjon utenfor hovedkvarteret til svensk etterretning, i et forsøk på å «overvåke overvåkerne». Han ble da pågrepet av væpnede vakter før han rakk å avlytte.

Ung Pirat-lederen har også skrevet en kronikk for Nyheter24.se der han redegjør for WiFi-stuntet denne uken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.