Lurt trill rundt i falske nettkafeer

Britisk etterretning spionerte på allierte under G20-toppmøte.

Lurt trill rundt i falske nettkafeer
SPIONERTE PÅ ALLIERTE: Government Communications Headquarters (GCHQ) i Cheltenham er britenes motstykke til amerikanernes hystjeneste National Security Agency (NSA). Bilde: Br. Ministry of Defence/Wikimedia commons

Britisk etterretning avlyttet og spionerte på ledere og tjenestemenn som deltok under G20-toppmøtet i London i 2009, avslører The Guardian.

Avisen viser til opplysninger fra Edward Snowden, som tidligere har jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Snowden sto nylig fram og avslørte hvordan National Security Agency (NSA) i USA driver omfattende overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere.

Ifølge Snowden overvåket Government Communications Headquarters (GCHG), som er britenes motstykke til NSA, telefontrafikken og epost-kommunikasjonen til de utenlandske lederne og tjenestemennene som deltok på G20-toppmøtet i 2009, de fleste av dem allierte av Storbritannia.

Noen av deltakerne på toppmøtet ble lurt til å benytte internettkafeer som var opprettet av GCHG, som dermed fikk fullt innsyn i all kommunikasjon.

Avsløringen kommer samtidig med at Storbritannia denne uka er vert for et G8-toppmøte, og britiske myndigheter kan få et forklaringsproblem dersom noen av deltakerne krever svar på hvorfor de ble overvåket i 2009 og spør om det samme er tilfelle denne gangen, skriver The Guardian. (©NTB)

Les mer om: