Lurte småjenter på nettet

Oslo (NTB): En 33 år gammel mann er tiltalt for seksuell omgang med to jenter under 14 år etter at han har klart å lure minst 60 unge jenter til å kle av seg foran et webkamera med tilknytning til nettet.

– Det er bare to av jentene mannen har hatt fysisk kontakt med, sier statsadvokat Erik Førde til NRK. Men han er i tillegg tiltalt for å ha fått nærmere 60 jenter i alderen 10 til 16 år til å foreta seksuelt betonte handlinger som er filmet og sendt via internett til gjerningsmannen.

60 jenter
Saken startet i Kristiansand der Kripos fant filmsnutter av jentene da mannen ble arrestert i mars i år. De 60 jentene er fra hele landet og Kripos har klart å identifisere halvparten av dem.

Ifølge mannens forsvarer Ben Fegran har tiltalte i det vesentlige erkjent innholdet i den opprinnelige siktelsen og har samarbeidet med politiet om å oppklare saken.

– Som fenomen er dette noe foreldre bør være oppmerksom på, sier Førde. Dette foregår stort sett på jenterommene rundt om på kvelds- og nattetid. Men også på familie-PC-er midt i stua med folk i leiligheten har det skjedd.

– Det kan kort og godt foregå hvor som helst og når som helst, sier Førde.

Blir manipulert
Stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, sier til NRK at barn og unge er vant med internett og bruker ofte webkamera i sin kontakt med jevnaldrende.

Så skjer det at de blir manipulert inn i situasjoner som kan føre til et øyeblikks utagering, noe som så er dokumentert for all framtid på nettet.

De som får jentene til å gjøre slike ting bruker ofte god tid på ofrene sine og presenterer historier som tar sikte på å bygge opp et tillitsforhold.

Staksrud mener ikke overvåking er løsningen for bekymrede foreldre, men at de voksne må få barna til å forstå at alt som står på nettet ikke er sant og at ikke alle du har kontakt med er den de utgir seg for.

Hovedregelen må være at man aldri legger noe ut på nettet som det ikke er ok at hvem som helst kan se eller lese, sier Staksrud.

Til toppen