JUSS OG SAMFUNN

Lut lei prinsebryllup?

Her er scriptet som fjerner artiklene fra norske tabloider.

29. apr. 2011 - 09:19

Verdens øyne retter seg i dag mot prinsebryllupet i Storbritannia, som pressen allerede i lang tid har viet enorm oppmerksomhet.

Men alle er ikke like interessert. Selv i hjemlandet lar bare 37 prosent av befolkningen seg begeistre, ifølge en undersøkelse utført for avisen The Guardian (som for øvrig har laget en egen knapp for republikanere på forsiden sin!)

Også i Norge er det flere som fint kan klare seg uten den voldsomme mediedekningen. Møt en som gjør noe saken: webutvikler George Gooding.

For mange er han kjent som aktiv mediekritiker og kommentator i sosiale medier. Å lese om bryllupet gir ham «en sviende følelse i øynene».

- Jeg er en av dem som ikke bryr seg om slike saker, sier han til digi.no.

Lei prinsebryllup: webutvikler George Gooding.
Lei prinsebryllup: webutvikler George Gooding.

Han har derfor utviklet et script som fjerner artikler om prinsebryllupet fra norske tabloidnettaviser som Dagbladet.no og VG.no.

Prinsebryllup-filter 1.0 er en nettleserutvidelse (plugin) som gjør sitt beste for å filtrere vekk og fjerne alle slike artikler fra avisenes forsider. Den finnes både til Firefox og Chrome og lar seg enkelt installere.

Koden baserer seg på GreaseMonkey-utvidelsen til Firefox, og er et såkalt userscript forteller han. Han har brukt en egen scriptkompilator som automatisk gjør koden om til en nettleserutvidelse.

digi.no har forsøkt løsningen, og kan konstatere at den fungerer:

VGs forside med og uten prinsefilter.
VGs forside med og uten prinsefilter.

- Nettavisenes tiltak for søkemotoroptimalisering gjør det enkelt å filtere vekk artikler på denne måten, forteller Gooding.

- Hva slags annet innhold kunne du tenke deg å fjerne fra avisene?

- Ja, det var det da. Jeg tenker blant annet på Maria Amelie-saken som lenge dominerte nyhetsbildet. Mange var lei den saken også, sier han og opplyser at koden lett kan justeres.

Han ønsker ikke selv bruke tid på å lage en mer avansert nettleserutvidelse hvor brukeren selv kan definere uønsket innhold gjennom instillinger, men åpner for at andre kan plukke opp tråden.

- I løpet av dagen vil jeg legge ut lesbar kildekode på bloggen min. De som kan programmare kan endre den til å gjøre hva som helst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.