Lycos falt med 10 milliarder på én dag

Det er slett ikke sikkert at USA Networks får kjøpe Lycos - mange Lycos-aksjonærer liker ikke tilbudet de har fått. Uroen sendte Lycos-aksjen ned i et svalestup og reduserte selskapets verdi med 10 milliarder kroner i løpet av gårsdagen.

Det er slett ikke sikkert at USA Networks får kjøpe Lycos - mange Lycos-aksjonærer liker ikke tilbudet de har fått. Uroen sendte Lycos-aksjen ned i et svalestup og reduserte selskapets verdi med 10 milliarder kroner i løpet av gårsdagen.

Det som går fort opp, kommer ofte minst like fort ned. De mange aksjeeierne i Lycos tapte ufattelige 10 milliarder kroner i går på grunn av uro rundt salget av selskapet til USA Networks. Men mange aksjeeiere smiler nok fremdeles - verdien på Lycos-aksjene har firedoblet seg fra oktober til slutten av januar.

Uroen som nå har oppstått skyldes at flere store aksjonærer i Lycos har kritisert forslaget USA Networks har lagt frem for overtakelse. Kjernen i klagen er at Lycos-aksjonærer skal få aksjer i et helt nytt selskap som de påstår er vanskelig å verdsette - aksjene deres får dermed en lite kjent verdi, skriver Wall Street Journal.

Mange investorer skal dessuten ha vært misfornøyd med at de ikke fikk det tillegget i prisen som vanligvis kommer med et oppkjøp. Så langt kan det synes som om misnøyen ikke er stor nok til å stoppe oppkjøpet.

Gårsdagens Lycos-fall var så omfattende at det påvirket flere andre teknologiaksjer og sendte snittet på den datatunge Nasdaq-børsen med 3,9 prosent.

Det norske teknologiselskapet Fast Search and Transfer har et omfattende samarbeid med Lycos og stiller seg svært positiv til et oppkjøp, sa Fast-sjef Espen Brodin til digi.no sist fredag da det ble spekulert i at NBC skulle kjøpe Lycos.

USA Networks-sjef Barry Diller mener imidlertid at mange investorene har urealistiske forventninger: - Aksjeeiere begynte å se på Lycos som en fet kalkun ferdigpakket for salg med en høy prislapp ganget med en Internett-faktor. Jeg tror ikke de brydde seg om utviklingen i selskapet, sier Diller til Wall Street Journal.

Nå viser det seg at det ikke bare er eksterne investorer som har gnidd seg i hendene. Aksjekursen til Lycos føk i været særlig raskt i januar, blant annet ut fra spekulasjoner om et salg av deler av eller hele selskapet. Lycos-sjef Robert Davis og økonomisjefen Edward Philip valgte i perioden 8.-19. januar å selge Lycos-aksjer for nesten 90 millioner kroner.

Davis sier at han solgte sine aksjer én uke før den første kontakten med USA Networks kom i stand og at han fremdeles eier et stort antall Lycos-aksjer. Slik avviser Davis alle antydninger om innsidehandel, selv om amerikanske medier melder at Lycos var i diskusjoner med NBC og andre medieselskaper tidligere i januar. Opplysninger gravet frem av Wall Street Journal viser at Davis midt under sine salg skrøt av at trafikken på Lycos begynte å nærme seg markedslederen Yahoo!. Disse opplysningene fikk flere større investorer til å kjøpe seg opp i Lycos.

Til toppen