Lycos kjøpes, Fast jubler

Søketjenesten Lycos er trolig i ferd med å bli kjøpt av mediagruppen USA Networks. - Et oppkjøp av Lycos gir oss nye muligheter, sier Lycos-partner Espen Brodin i norske Fast Search and Transfer i en kommentar til begivenhetene.

Søketjenesten Lycos er trolig i ferd med å bli kjøpt av mediagruppen USA Networks. - Et oppkjøp av Lycos gir oss nye muligheter, sier Lycos-partner Espen Brodin i norske Fast Search and Transfer i en kommentar til begivenhetene.

Norske Fast Search and Transfer (Fast) får et nytt puff i ryggen dersom sluttforhandlingene mellom USA Networks og Lycos går i boks. De to selskapene satt i møter i hele natt, melder amerikanske nyhetsmedier, men det ble ikke offentliggjort noe resultat i går kveld i USA.

I følge Wall Street Journal overtar USA Networks 61,5 prosent av aksjene i Lycos. USA Networks-gründer og sjef Barry Diller blir styreformann mens Lycos-sjef Robert Davis blir ny toppsjef. Lycos er nå det nest mest besøkte nettstedet etter Yahoo, i følge uavhengig statistikk.

Lycos har lenge vært på jakt etter en partner eller kjøper fordi den amerikanske internett-bransjen er inne i en konsolideringsfase der internett-selskapene slås sammen med mer tradisjonelle media-aktører. Motivasjonen er todelt - utad blir kveder eierne av internett-selskapene om økte muligheter og nye tjenester sammen med sine nye partnere, men de ekstremt høye aksjekursene motiverer nok også.

Bill Gates, sentralbanksjefen Alan Greenspan og store deler av det internasjonale finansmiljøet spår et snarlig krakk for internett-aksjene. Derfor haster det å selge. Dessuten minner oppkjøpsrunden om en stollek med et begrenset antall kjøpere og selgere - når musikken stopper gjelder det å ha skaffet seg en partner, særlig fordi internett-selskapene nesten ikke tjener penger. Her i Norge har en rekke av webryåene slått seg sammen eller solgt seg til større partnere det siste året. (Se lenke til sak om EUnet og Mogul Media i høyre marg)

Ingen detaljer fra forhandlingene er bekreftet, men med dagens kurser som har firedoblet seg siden oktober, er Lycos verd 40,4 milliarder kroner. Nå er ikke kjøperen noe småselskap. USA Networks eier tv-selskapene Home Shopping Network og Sci-Fi Channel samt nyfusjonerte Ticketmaster (billettsalg) og Citysearch (internett-baserte byguide). Hvis oppkjøpet gjennomføres, vil det nye selskapet være verd rundt 140 milliarder kroner.

Med på kjøpet får USA Networks en samarbeidsavtale med norske Fast. Sammen markedsfører Fast og Lycos to søkemotor for FTP (nedlastbare filer) og MP3-filer, et filformat som brukes mye til å distribuere piratkopiert musikk over internett. Lycos skal i fremtiden også bruke søkeproduktene Fast selger.

- Et oppkjøp av Lycos vil gi oss nye muligheter og være et puff i ryggen, sa en glad Espen Brodin, administrerende direktør i Fast, på telefon fra Boston til digi.no da vi ringte ham på fredag for en kommentar rundt ryktene om et salg av Lycos.

Lycos har tidligere vært i samtaler med NBC, Time Warner og Bertelsmann-gruppen. I tillegg har både Microsoft og Yahoo vært nevnt som andre mulige partnere. Mange analytikere mener Microsoft trenger og har råd til å kjøpe en av de store søkemotorene eller portalene, men listen over ledige kandidater blir stadig kortere. I januar kjøpte kabelselskapet @Home søkemotoren Excite for 50 milliarder kroner.

Microsoft har innledet et tettere samarbeid med Compaqs AltaVista, som nå skal skilles ut i et nytt selskap. I tillegg er Yahoo, verdens mest besøkte nettsted, fremdeles ledig, men med dagens aksjekurs er selskapet priset til hele 115 millarder kroner - en stiv pris selv for Bill Gates.

USA Networks fikk også oppmerksomhet i går, da de investert penger i Free-PC, et selskap som slik navnet indiktere deler ut pcer gratis mot at brukere ser på reklame. (Se egen sak i høyre marg).

Til toppen