LYDBØKER

Lydbokforlaget satser for fullt på MP3-formatet

Lydbokforlaget vil ikke bruke DRM, men har allikevel sikret seg litt i kampen mot omfattende piratkopiering.

23. mars 2007 - 10:07

Lydbøker selges i dag nesten utelukkende på CD-plater. De fleste foretrekker imidlertid mindre og mer hendige MP3-spillere, fremfor de relativt store bærbare CD-spillerne.

I fjor lovte Lydbokforlaget at de ville satse på å selge lydbøker i MP3-formatet, og nå oppfyller de det løftet.

    Les også:

Lydbokforlaget lanserer nå salg av lydbøker i MP3-formatet som kan lastes ned over internett. Allerede på lanseringstidspunktet skal nesten 800 titler være tilgjengelige.

- Langt på vei alle titler i katalogen vår er nå lagt ut for salg som lydfil. Dette gjelder både backlist og de aller nyeste titlene, sier Herborg Hongset, forlagssjef i Lydbokforlaget .

Selv om det forventes at mange nå vil gå over til MP3, vil Lydbokforlaget fortsette å selge CD-baserte lydbøker.

- De fleste av våre utgivelser vil fra nå lanseres samtidig i CD-format og som elektronisk fil, sier Hongset.

Bransjen har vært skeptisk til MP3-formatet, da det ikke har noen form for system som kan hindre kundene fra å piratkopiere innholdet.

- Sikring mot ulovlig kopiering har vært viktig for oss å utrede. Også her finnes ulike systemer og stadig ny teknologi. Tradisjonell kopibeskyttelse har vist seg å kunne skape tekniske problemer ved avspilling.

I det siste har det imidlertid vært snakk om vannmerking av filer, slik at det vil være mulig å spore opp hvem som eventuelt er kilden til en ulovlig distribuert fil.

- Vi har valgt en godt utprøvd teknologi som utstyrer lydfilene med såkalt ”vannmerke” og ”fingerprint”. Dette er et usynlig og ikke hørbart lydmerke. Vannmerket inneholder en kode som identifiserer kunden som har kjøpt den aktuelle filen og følger filen over alt hvor den blir lagret. Finner vi filer som er brukt ulovlig, kan vi spore opp kunden og holde vedkommende ansvarlig for misbruket, sier Hongset.

Mange har tatt til orde for at det vil bli mindre piratkopiering hvis innholdsprodusenter begynner å tilby produkter uten de forhatte begrensningene som DRM-systemer pålegger. Nå har Lydbokforlaget satset på at det stemmer, og da gjenstår det bare å se om det var en korrekt påstand, og om vannmerkingen oppleves som et stort hinder for kundenes kjøpelyst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.