Lynkjapp CD-RW-brenner

Yamaha lanserte denne uken en ny serie med CD-RW-enheter. Flere av spillerne setter nye hastighetsrekorder når det gjelder slike enheter. Hittil har brenning av CD-RW-plater gått betydelig tregere enn brenning av vanlige CD-R-plater.

CD-RW-plater, det vil si CD-plater som kan overskrives flere ganger, er på god vei inn på markedet. Til nå har likevel brenning av slike plater gått temmelig sakte, enten 150 eller 300 kB i sekundet. Når Yamaha nå lanserer en serie med 10 forskjellige CD-RW-enheter, vil dette kunne endre seg. Flere av enhetene støtter nemlig 4X skrivehastighet for både CD-RW og CD-R. Dette tilsvarer 600 kB i sekundet. Lesehastigheten er 16X. Ifølge PC World Today er dette første gang en slik kombinasjon av hastigheter er blitt tilgjengelig i en CD-RW-enhet.

Spillerne skal komme på markedet i september og finnes både ekstern og intern SCSI-utgave, samt internt EIDE-utgave. Prisen vil ligge mellom 450 og 650 dollar, hvor de raskeste spillerne er blant de dyreste. To av disse heter CRW4416S (EIDE) og CRW4416S (ekstern SCSI) og koster henholdsvis 580 og 650 dollar.

Selv om disse spillerne foreløpig er endel dyrere enn konkurrentenes, gjør den økte lesehastigheten at mange brukere ikke vil ha behov for å ha en ekstra CD-ROM-spiller ved siden av brenneren. Prisen på en slik CD-ROM-spiller kan i mange tilfeller tilsvare denne prisforskjellen.

CD-RW-plater er fortsatt temmelig kostbare, 12 til 20 ganger så dyre som CD-R. Dette skal ifølge PC World Online skyldes at platene er vanskelige å produsere.

Til toppen