Lynrask videokonvertering med skjermkort

Kommende programvare fra ATI lover lynrask videokonvertering. Det bekrefter en tidlig test.

Kommende programvare fra ATI lover lynrask videokonvertering. Det bekrefter en tidlig test.

Dagens avanserte grafikkløsninger har store mengder regnekraft som ofte ikke utnyttes i særlig grad, med mindre brukeren til stadighet spiller spill med avansert 3D-grafikk. Mye av tiden forblir altså denne regnekraften en ubrukt ressurs. Flere forskningsinstitusjoner, både i Norge og utlandet, har begynt å ta i bruk denne ressursen i med tunge utregninger. Men for vanlige PC-brukere har det til nå vært lite å hente.

Nå er det blitt kjent at grafikkortprodusenten ATI er i ferd med å utvikle programvaren Avivo Transcode, som skal kunne utnytte grafikkarkitekturen i selskapets Radeon X1000-serie med grafikkort til å konvertere video.

Nettstedet ExtremeTech News har testet en tidlig utgave av programmet på en kraftig maskin, utstyrt med blant annet ATIs sprekeste grafikkort, Radeon X1800 XT, og en tokjernet Athlon 64-prosessor.

Som test ble det benyttet et DVD-klipp på nesten fem minutter. Dette ble først konverte ved hjelp av vanlig og velkjent programvare til formatene DivX 6 og WMV9. Dette tok, avhengig av metoden, mellom 2 minutter og 5 sekunder og 4 minutter og 35 sekunder.

    Les også:

Ved å benytte ATIs kommende programvare, tok konvertering til MPEG-4 23 sekunder. Konvertering til både WMV9 og MPEG-2 tok 24 sekunder, mens den ved hjelp av en DVD-profil med 6 Mbit/s brukte 25 sekunder. Det hele med full oppløsning. Ved å redusere datamengden til 700 kbit/s for å tilpasse WMV9 til Portable Media Center, ble tiden redusert til 17 sekunder.

Dette betyr at konverteringstiden reduseres med minst 80 prosent, og det med uferdig programvare. Noen svakheter har løsningen riktignok, i hvert fall foreløpig. Les mer om dette i ExtremeTech News' artikkel.

Til toppen