Lynraske disker fra Seagate

Seagate Tecnology Group i USA lanserte mandag Cheetah 9,1GB og Cheetah 4,55GB, databransjens raskeste disker med rotasjonshastighet på 10.000 omdreininger pr. minutt. Diskene støtter UltraSCSI og Fiber Channel Arbitrary Loop og har en datoverføringshastighet på utrolige 15 MB/s.

Seagate Tecnology Group i USA lanserte mandag Cheetah 9,1GB og Cheetah 4,55GB, databransjens raskeste disker med rotasjonshastighet på 10.000 omdreininger pr. minutt. Diskene støtter UltraSCSI og Fiber Channel Arbitrary Loop og har en datoverføringshastighet på utrolige 15 MB/s.

Seagate Technology Inc, verdens største harddiskprodusent lanserte mandag Cheetah 9,1GB og Cheetah 4,55GB. Seagate bryter med disse diskene en barriere fordi diskene har en rotasjonshastighet på ufattelige 10.000 omdreinger pr. minutt. Med den raske rotasjonshastigheten, får diskene en dataoveføringshastighet på 15MB/s som er en 40 prosents forbedring i forhold til disker med 7.200 omdreininger pr. minutt. Selskapet har fått til en gjennomsnittlig latenstid (tid det tar å løfte lesehode fra et spor til et annet) på under 3 ms. Søketiden på de nye diskene er ennå ikke offentliggjort.

Cheetah-serien støtter UltraSCSI- og Fiber Channel Arbitrary Loop(FC-AL)-standardene for raske SCSI-systemer. UltraSCSI gir brukere av paralell SCSI en enkel måte å doble båndbredden på, mens FC-AL er verdens første, åpne, serielle, industristandard grensesnitt som gir en dataoverføringshastighet på 100MB/s. FC-AL løser også endel utfordringer i forbindelse med I/O-adresser, overføringsdistanse, feiltoleranse og oppetid. Diskene har en gjennomsnittlig tid mellom feil (MTBF) på 1 million timer og kommer med fem år garanti.

Med sin svært høye ytelse er Cheetah-serien beregnet på miljøer og applikasjoner hvor rask dataaksess og dataoverføring er viktig. Typiske bruksområder vil være transaksjonsprosessering, forsknings- og grafiksprosesseringssystemer, nettverkservere, og audiovisuelle miljøer.

- Vi venter ikke disse diskene til oss i Norge før tidligst sommeren 1997, sier Hans Robert Hagen, datalagringsspesialist i distribusjonsavdelingen hos Merkantildata. Først kommer diskene til datamaskinprodusentene, de såkalte OEM'ene (Original Equipment Manufacturer), før vi i distribusjon ser diskene, sier Hagen.

Seagate har to typer samarbeidspartene, datamaskin-produsentene (OEM) og distributørene. Datamaskinprodusentene installerer diskene i ferdige systemer og har ikke anledning til å distribuere løse disker, mens distributørene selger løse disker gjennom forhandlere. I tillegg deles disse aktørene i high-end- og volumkunder. High-end-kunder får best pris og levering på high-end disker, typisk SCSI-disker for servere og arbeidsstasjoner, mens volumkunder får prioritet på volumdisker, typisk IDE/ATA-disker for PC. I Norge er Merkantildata Distribusjon high-end distributør, mens Santech og Actebis er volumdistributører for Seagate. Skrivervik Data er high-end OEM, mens Cinet og Rask Engros er volum OEM for Seagate. I tillegg finnes det noen aktører som egenimporterer (gråimporterer) Seagate-disker utenom Seagates autoriserte salgskanaler.

Til toppen