Lys gir håp om billig bredbånd

150 megabit/s fra LED-pærer.

Lys gir håp om billig bredbånd
Lys har et spektrum som er mer enn 10.000 ganger så stort radiospektrumet. Det er svært lovende for dataoverføring fra LED-pærer, mener forskere. Men bruksområdet blir nok litt annerledes. Strålene kan ikke blokkeres, da stanser man også forbindelsen. Bilde: Karl Baron/Wikimedia commons

Kinesiske forskere melder om et lysende gjennombrudd. Det dreier seg om trådløst internett som benytter lyspærer til kommunikasjon, såkalt LiFi.

Ved hjelp av en integrert mikrobrikke i LED-pærer blir lyset en databærer, i motsetning til ordinær WiFi som benytter radiofrekvenser.

Slik kan fire datamaskiner kobles opp via én enkelt 1-watts LED-pære. Det gir en hastighet på opptil 150 megabit per sekund.

Det opplyser professor Chi Nan ved Fudan University i Shanghai i en pressemelding.

Hun leder et team av forskere som mener teknologien kan bli et rimelig supplement til mer tradisjonelt trådløst internett. Ifølge gruppen er Li-Fi langt mer effektivt og utstyret dessuten mye billigere.

Teknologien oppgis å være eksperimentell og et godt stykke unna kommersialisering, men demo-utstyr de har laget skal vises frem neste måned under China International Industry Fair-konferansen i Shanghai.

Vist frem i 2011

Li-Fi som begrep dukket opp for to år siden – og stammer fra østerrikeren Harald Haas, en pioner på feltet og professor ved Universitetet i Edinburgh, Skottland.

Haas demonstrerte teknologien for første gang under et TED-foredrag i 2011, der høyoppløst video ble strømmet via en billig lampe. Her kan du se et opptak av seansen.

LED-lys fungerer som en halvleder og kan bli modulert ved svært høye hastigheter. Du kan skru lyset av og på raskere enn øyet kan oppfatte. Det er dette som er kjernen i teknologien.

Lyset må være påskrudd for at dataoverføringen kan finne sted, men lyskilden kan imidlertid dimmes til et så lavt nivå at lyset fremstår som avskrudd.

    Les også: