TELEKOM

Lys skal gi superraske trådløse nett

Europeiske forskere har satt fartrekord ved trådløs overføring av data.

Iphobac 60 GHz fotonisk sender og mottaker
Iphobac 60 GHz fotonisk sender og mottaker
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 2009 - 11:31

Forskere tilknyttet det EU-finansierte Iphobac-prosjektet (Integrated Photonic mm-Wave Functions For Broadband Connectivity) har vist at det er mulig å sende data over trådløse forbindelser med svært høy hastighet.

Ved hjelp av en 60 GHz trådløs radio-over-fiber (RoF)-forbindelse har forskerne greid å sende data med en hastighet på opptil 12,5 gigabit per sekund over en avstand på mer enn 20 meter. Dette er langt raskere enn det som er mulig med kommersielt tilgjengelige teknologier. Men ifølge nettstedet ICT Results er det ventet at det bare vil ta noen få år før hastigheter i gigabits/s-klassen blir tilgjengelige for den gjennomsnittlige EU-borger.

Forskerne ved Iphobac-prosjektet mener at teknologien, sammen med antenner med høy forsterkning, vil gjøre det mulig å levere 10 Gbit/s-forbindelser over flere hundre meter, selv under kraftig regn (8 mm i timen), når det forøvrig er fri sikt mellom sender og mottaker.

Dermed kan RoF-løsningen brukes som et alternativ til å føre fiber helt fram til bygningen, eller brukes som en bro over områder hvor det ikke finnes fiberkabler.

Iphobac 60 GHz fotonisk sender og mottaker
Iphobac 60 GHz fotonisk sender og mottaker

Systemet åpner også for trådløs forbindelse mellom enheter med støtte for full HD-video, for eksempel tv-er, pc-er og avspillingsenheter. Ukomprimert 1080p-video krever ifølge Iphobac en båndbredde på opptil 3 gigabit per sekund.

Iphobac-prosjektet har også som mål å bruke teknologien i forbindelse med trådløse Home Area Network, trådløse nettverk inne i bygninger, med kapasitet på minst 1 gigabit per sekund.

Systemet skal også kunne brukes til å tilby live-dekning av begivenheter med bruk av flere kameraer.

- Det er ikke tid til å komprimere signalet som regissøren trenger for å se overføringer i sanntid fra hvert eneste kamera, for så å kunne bestemme hvilket bilde som skal brukes. Bare vår teknologi kan levere høye nok datarater til å kunne levere ukomprimerte HD video/audio-signaler, sier Andreas Stöhr, som er prosjektkoordinator for Iphobac, til ICT Results.

Ifølge ICT Results utvikler Iphobac-prosjektet også systemer for bruk i verdensrommet. Dette gjøres i samarbeid med European Space Agency (ESA). Detaljer om dette har ikke blitt offentliggjort, men det dreier seg ifølge Stöhr om systemer som opererer i 100 GHz-båndet og som det er umiddelbart behov for.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.