BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lysår avsted med oppgradering fra i386 til i486

Mens din Pentium bordmaskin langsomt strupes av nye oppgraderinger av Windows og andre fete varer, avanserte Hubble med flere lysår med en enkel oppgradering fra en Intel 386-prosessor til en 486-prosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 1999 - 15:12

Uansett hvor fantastiske bilder romteleskopet Hubble kan produsere: Du har sannsynligvis en langt kraftigere datamaskin foran deg for øyeblikket enn den teleskopet nå er blitt utstyrt med.

Romteleskopet Hubble ble i julen vedlikeholdt av amerikanske astronauter. En rekke måleinstrumenter ble byttet ut, det samme ble teleskopets sentraldatamaskin, DF-224 utstyrt med en i386-prosessor. Denne typen datamaskin ble opprinnelig designet på starten av 70-tallet, men er blitt modernisert ved flere senere anledninger. Regnekapasiteten skal tilsvare en moderne lommekalkulator.

NASA avgjorde derfor at det var på tide å sette inn en kraftigere og mer moderne datamaskin. Men NASA satser fortsatt på gammel og velprøvd teknologi.

Hubbles nye datamaskin, HST 486. <i>Foto: NASA</i>
Hubbles nye datamaskin, HST 486. Foto: NASA

Den nye HST 486-maskinen, som riktignok er 20 ganger raskere enn DF-224, inneholder kun en i486-prosessor. Denne prosessoren som i praksis forsvant fra PC-markedet allerede for tre-fire år siden, men er i ettertid blitt brukt i helt andre typer apparater.

Den nye maskinen skal likevel gi teleskopet helt nye beregningsmuligheter, samtidig som kravene til vedlikehold blir mindre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.