Lyse Tele bare slått av Sør-Korea

Lyse Tele-sjef Toril Nag ligger helt i verdenstoppen med sitt trippelnett-tilbud til husstander.

Lyse Tele-sjef Toril Nag ligger helt i verdenstoppen med sitt trippelnett-tilbud til husstander.

Financial Times omtaler Lyse Teles bredbånd som Europas mest avanserte. I løpet av snaue to års drift har Lyse Tele i dag 7.000 kunder med ferdig installert fibernett rett inn til stua. I tillegg har 9.000 kunder signert kontrakt for supernettet, der installering er i prosess.

Det er dermed 16.000 kontrakter som er signert for TV, Internett og telefoni på 100 Mb/s linje inn i huset. Internett-hastigheten er på 4 eller 10 Mb/s.

I Rogaland har Stavanger-selskapet bygget ut et fiberoptisk lokalt nett som gir høyhastighetsnett med opptil 10 Mb/s begge veier (symmetrisk linje).

I tillegg har Lyse Tele inngått samarbeid med en rekke kraftleverandører i Sandefjord, Hadeland, Vesterålen, Nord-Trøndelag, Haugesund og Egersund, som vil ta i bruk tilsvarende teknologi.

Disse stedene dekker totalt 420.000 husstander.

- Vi har som mål å bygge ut til 60 prosent av husstandene innen tre til fem år, forteller administrerende direktør Toril Nag til digi.no.

Det vil i så fall innebære 252.000 husstander, som kan innbringe pen fortjeneste for Lyse Energi.

Nag forteller at det bare er Sør-Korea som slår Lyse Tele på tilbudet om fiber og supernett til private hjem.

4 Mb/s koster 450 kroner i måneden. I tillegg kommer telefon med to linjer og TV, som gir en totalkost på 750 kroner for rimeligste totalløsning. Ønsker man 10 Mb/s koster dette 250 kroner ekstra i måneden.

Med en 100 megabit datakabel antyder Nag at løsningen kan håndtere tre TV-apparater og to til tre PC-er. En slik storfamiliebruk krever 40 Mb/s linje, og det er fortsatt kapasitet å gå på. Løsningen vil være godt tilrettelagt for høyoppløselig TV, som forventes å komme i løpet av et par år. HDTV krever 17 Mb/s linje.

Per i dag har Lyse Tele et hundretalls filmer i sitt tilbud, men Nag antyder et nytt og større tilbud rett rundt hjørnet.

Av TV-programmer har det vist seg å være nyheter og vær som har vært blant de mest populære TV-innslagene. Lyse Tele er i forhandling med TV 2 om en rekke nye serier fra årsskiftet.

Nag vil ikke opplyse resultattall før etter årsskiftet, men anbefaler et kundegrunnlag på 5.000 overfor sine samarbeidspartnere og kraftleverandører som et lønnsomt foretakende.

- Å bygge infrastruktur må ses på som en langsiktig investering. Mye er avhengig av hvor grisgrendt de forskjellige stedene er. Etter fem til seks år, ser vi for oss et hyggelig positivt driftsresultat, sier Nag til digi.no.

Foreløpig er det bare privatmarkedet Lyse Tele har blanket ut, mens bredbåndsleverandører som Song og BaneTele satser fiber på bedriftskunder. Etterhvert vil krav fra bedriftskunder tvinge seg fram i områder der Lyse Tele likevel har bygd ut.

Lyse Tele har som et minimumskrav å bygge ut til 15.000 husstander.

Til toppen