TELEKOM

Lyse vil tidoble farten til kundene

100 megabit per sekund over fiber høres mye ut i dag, men det kan snart være for lite, mener Lyse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2007 - 11:57

Lyse er Norges største leverandør av fiberbasert bredbånd til boliger. Selskapet tilbyr i dag forbindelser på 100 Mbit/s, hvorav inntil 50 Mbit/s kan benyttes som vanlig Internett-nedlasting. Resten benyttes til kundenes eventuelle IPTV-abonnement og IP-telefoni.

digi.no var til stede under NITOs seminar om fiberoptikk, som denne uken ble arrangert i Trondheim. Der forttalte Dagfinn Wåge, leder for produksjonsavdelingen i Lyse, om noen av selskapets produktplaner for 2008 og framover.

    Les også:

Per i dag selger Lyse abonnementer under varemerket Altibox enten direkte til kunder eller gjennom selskapets 32 partnere rundt om i landet. Kundene kan normalt velge mellom Internett-aksess med hastigheter fra 10 Mbit/s i begge retninger, 130 TV-kanaler, hvorav noen i HD-kvalitet, video-on-demand fra ulike kilder og IP-telefoni, enten fra Lyse eller andre. I tillegg leverer Lyse mobil- og digital-TV-abonnementer.

- I de områdene Lyse bygger ut, velger i snitt 60 prosent å takke ja til Lyses tilbud. Av disse velger hele 80 prosent å grave ned kabelen til huset selv, fortalte Wåge.

Dette tjenestetilbudet skal utvides i 2008.

Ifølge Wåge skal Lyse i første kvartal av 2008 begynne å tilby et PVR-produkt, det vil si en settop-boks med harddisk-baserte opptaksmuligheter.

Lyse har kjøpt mesteparten av sikkerhetsselskapet NorAlarm og vil innlemme alarmtjenestene i selskapets øvrige tilbud.

I tillegg til å være leverandør av fiber og tjenester på denne, er Lyse først og fremst et energiselskap. Selskapet vil derfor i 2008 lansere en AMR-tjeneste (Automatic Meter Reading), hvor strømmålerne automatisk leses av og dataene sendes over nettverket.

Men den kanskje største nyheten, som Wåge riktignok ikke ville si så mye om, er likevel at selskapet vurderer å sette hastigheten til abonnentene opp til 1 gigabit per sekund.

- Med to-tre HDTV-er i et hjem blir 100 megabit fort for lite - Med to-tre HDTV-er i et hjem blir 100 megabit fort for lite, sa Wåge.

Han lover ikke av gigabit-hastigheten vil komme i 2008, men snakker i stedet om tidsperioden 2008 til 2012.

Lyse forventer fortsatt kraftig vekst og håper å kunne øke antallet partnere til 50 i løpet av 2008. For å kunne håndtere den økende trafikken, er selskapet i ferd med å oppgradere kjernenettverket fra 10 til 40 Gbit/s.

Målet er å bli tredje størst i Norge innen både Internet og telefoni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.