BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lyser opp veien mot exaflops-maskiner

Ny brikketeknologi fra IBM skal kunne parkere dagens superdatamaskiner.

IBMs silisiumbaserte nanofotonikk gjør det mulig for databrikker å kommunisere seg i mellom og internt ved hjelp av lyspulser i stedet for elektriske signaler.
IBMs silisiumbaserte nanofotonikk gjør det mulig for databrikker å kommunisere seg i mellom og internt ved hjelp av lyspulser i stedet for elektriske signaler. Bilde: IBM
2. des. 2010 - 13:08

IBM kunngjorde denne uken at selskapet har utviklet en ny brikketeknologi som gjør det mulig å integrere elektriske og optiske enheter i den samme silisiumbiten. Dette skal gjøre det mulig for brikkene å kommunisere ved hjelp av lyspulser i stedet for elektriske signaler. Dette skal ifølge IBM kunne åpne for langt raskere datamaskiner ved av databrikkene kan gjøres både mindre, raskere og mer energieffektive enn med konvensjonelle teknologier.

IBM opplyser at teknologien, som kalles for CMOS Integrated Silicon Nanophotonics, åpner for mer enn ti ganger høyere integrasjonstetthet enn dagens fremstillingsteknikker.

Selskapet har brukt et tiår på å utvikle teknologien, som er en del av selskapets Exascale Computing-program. Dette programmet har som mål å utvikle en superdatamaskin som kan utføre en trillion flyttalsoperasjoner per sekund – også kalt en exaflops (FLoating point OPerations per Second). Det er omtrent 400 ganger mer enn ytelsen til dagens kraftigste superdatamaskin, det kinesiske Tianhe-1A-systemet.

IBMs nye teknologi skal ikke kreve noen ombygging av dagens produksjonslinjer.

IBM skal ha utviklet en samling av silisiumbaserte, integrerte, nanofotonikk-enheter, både aktive og passive.

– Vårt CMOS Integrated Nanophotonics-gjennombrudd lover uovertruffede forbedringer i funksjonaliteten og ytelsen og silisiumbrikker med allestedsnærværende, laveffekts optisk kommunikasjon mellom rack, moduler, brikker og til og med innen hver enkelt brikke, sier Yurii A. Vlasov, leder for Silicon Nanophotonics-avdelingen ved IBM Research, i en pressemelding.

– Det neste skrittet i denne utviklingen vil være å etablere produksjon av denne prosessen i et kommersielt anlegg som bruker IBMs CMOS-prosesser, sier Vlasov.

Han sier dog ingenting om tidsplanen for dette.

IBM er på ingen måte alene om å ha tro på kommunikasjon ved hjelp av optikk i og mellom databrikker. Blant annet har Intel og Sun (nå Oracle) utviklet silisiumbaserte, optiske enheter for bruk i datamaskiner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.