RESULTATERFINANS

Lyst til å trade døgnet rundt via Internett?

I dagens elektroniske verden er det nesten ingen grenser på hva som er mulig i finansmarkedene. Så hvorfor ikke trade døgnet rundt via Internett?

Oddmund Grøtte
5. jan. 2001 - 07:22
Er du misfornøyd med Oslo Børs og beskjeden åpningstid? GLOBEX er løsningen! GLOBEX er Chicago Mercantile Exchanges elektroniske ordresystem som muliggjør trading døgnet rundt i de mest utbredte futureskontraktene på aksjeindeksene.
Les mer om "internettrevolusjonen" på aksjemarkedet: Revolusjon på aksjemarkedet

GLOBEX er åpen for handel døgnet rundt unntatt 15.15 - 15.45 lokal tid Chicago mandag til torsdag og 15.15 fredag til 17.30 søndag. Der kan du trade futurekontarkten i S&P 500 som er verdens mest omsatte futurekontrakt. Så kommer du sent hjem fra jobben en dag er det fortsatt muligheter til å tjene penger om Oslo Børs hadde en dårlig dag.... Kun ved å logge ned noen gratisprogrammer fra Internett kan du koble opp mot verdens mest spennende aksjemarked! Husk at det er S&P 500 futurekontrakten som bestemmer den kortsiktige utviklingen på aksjemarkedet i USA, ikke omvendt.

For ordens skyld: En futureskontrakt betyr at du kjøper en indeks til en bestemt pris til et bestemt tidspunkt i fremtiden. Tror du for eksempel at S&P 500 skal opp, kjøper du en futurekontrakt. Tror du markedet skal ned selger du en kontrakt, med andre ord du går short. Altså er det mulig å tjene penger uansett hvilken vei markedet går. Det er ikke snakk om fysisk levering, men kun en kontantavregning når kontrakten utløper. Selvfølgelig er det mulig å selge (eller kjøpe tilbake om du er short) i løpet av perioden.

Les mer om shortsalg her: Selg høyt - kjøp lavt - gå short

Det er først og fremst S&P 500 future Mini-kontrakten som er aktuell for litt mindre tradere. Det er like enkelt å handle dette som det er å handle i norske derivater, eller aksjer for den saks skyld. Hvorfor ikke handle i USA? Det bør ikke være annet enn frykten for det ukjente som stopper deg fra å ta steget over i det "ukjente".


S&P 500 Mini futurekontrakten ble opprettet for et par år siden da det for den individuelle "lille" trader ble nesten uoppnåelig å handle i den ordinære futurekontrakten. Den ordinære futurekontrakten har en verdi på 250 USD per poeng. Med gårsdagens sluttkurs på 1347 poeng blir dette er verdi på nesten tre millioner kroner (8.8*250*1347). Med 10 prosent margindekning blir dette et depotinnskudd på over 300.000 kroner. Verdien for en S&P Mini kontrakt er bare på 50 USD per poeng, altså er den underliggende verdien 5 ganger mindre (590.000 kroner). Marginkravet blir da ca 50.000 NOK og dette er oppnåelig for de fleste.

Det er flere fordeler med å handle S&P Mini fremfor norske futurekontrakter. Sammenligner vi med Norge hvor det er mulig å kjøpe en tilsvarende kontrakt i OBX, er det først og fremst likviditeten som er avgjørende. I Norge handles det et sted mellom 1.000 og 10.000 kontrakter daglig, mens S&P Mini daglig har over 75.000 kontrakter omsatt. I tillegg er verdien av en Mini kontrakt like stor som 10 OBX kontrakter, slik at det reelt er 750.000 kontrakter omsatt til sammenligning.....

Foreløpig er det heller ikke noen norske nettmeglere som tilbyr handel i OBX-futures, mens derimot i USA er det fullt mulig å koble seg direkte til Chicago Mercantile Exchange, også for småsparere.

En annen viktig ting er kommisjonen som ligger på USD 3 per kontrakt hos de billigste nettmeglerne i USA, noe som er vesentlig rimeligere enn i Norge hvor 10 OBX kontrakter koster omtrent 300 kroner. Et annet viktigere punkt er "slippage" (forskjellen mellom bid and offer, den såkalte spread). I amerikansk handel er spreaden sjelden over 0.25 poeng, noe som utgjør 0.01 prosent. På OBX er ofte spreaden på 2 poeng, noe som utgjør 0.25 prosent. Dette er en direkte kostnad som er minst like viktig som kurtasjen.

I amerikansk handel omsettes det kontrakter mer eller mindre hvert sekund og likviditeten er meget bra og stadig stigende. Dog er det tynn handel når aksjemarkedet i USA er stengt.

Internett har gjort at omsetningen i E-Mini kontrakten har gått til himmels de to siste årene. I går, da FED overraskende satte ned renten, ble det for eksempel omsatt mer enn 131.000 kontrakter. Dette tilsvarer en verdi på nesten 80 milliarder norske kroner.

For mer info sjekk ut www.cme.com.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.