FORSKNING

Må advare mot mobilstråling

Amerikansk storby innfører omstridt merking.

Myndighetene i San Francisco vil innføre merkeplikt for de som selger mobiltelefoner.
Myndighetene i San Francisco vil innføre merkeplikt for de som selger mobiltelefoner.
21. juli 2011 - 11:20

Nesten siden mobiltelefonen ble allemannseie har debatten rast mellom de som mener strålingen er farlig og de som mener det ikke har noen økt helserisiko.

Den ene forskningsrapporten har slått den andre ihjel og det er fremdeles ingen klar konsensus om hvorvidt du risikerer kreft eller andre alvorlige helserisiki ved å snakke i telefonen.

Den norske autoriteten på området, Statens Strålevern, mener det ikke er grunn til stråleangst, men anbefaler at all eksponering holdes så lav som mulig. Men som digi.no har skrevet tidligere: flere rapporter indikerer at det kan være en helserisiko forbundet med mobilbruk.

Techcrunch.com og San Francisco Chronicle melder nå at de folkevalgte i den amerikanske storbyen San Francisco nå vil pålegge alle som selger mobiltelefoner å advare sine kunder mot potensiell strålingsfare.

Tidligere har de krevd at alle telefoner skal merkes med strålingsverdier (SAR), men industriorganisasjonen CTIA Wireless har gjort juridiske grep for å blokkere dette.

Deres hovedargument har vært at det å oppgi SAR-verdiene bare vil forvirre forbrukerne til å tro at noen telefoner er mer farlige enn andre.

Det nye forslaget er mer generisk og vil pålegge alle utsalgssteder å informere om den potensielle strålingsfaren til telefonene. I tillegg skal de også informere om hvordan brukeren kan minimere strålingen ved normal bruk. Håpet fra myndighetene er at den nye ordningen vil være vanskeligere å angripe juridisk.

Det er ikke kjent om CTIA Wireless eller andre industrirepresentanter vil ta juridiske steg, men det er ventet at lovforslaget skal stemmes over i slutten av juli og bli gjeldende rett i byen om kort tid.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.