Må betale milliarder for prisfiksing av minne

Tyske Infineon sier seg skyldig i prisfiksing, og må ut med to milliarder kroner i bøter og erstatninger.

Tyske Infineon sier seg skyldig i prisfiksing, og må ut med to milliarder kroner i bøter og erstatninger.

I ukene før og etter årsskiftet 2001–2002 oppførte det alltid labile markedet for standard minnebrikker (DRAM) seg enda merkeligere enn vanlig, med et samlet prishopp på 200 prosent, før det igjen raste nedover. I juni 2002 innledet USAs justisdepartement etterforskning. Det ble etter hvert kjent at fire selskaper var i søkelyset: amerikanske Micron, tyske Infineon, og de sørkoreanske produsentene Samsung og Hynix.

    Les også:

Ifølge Wall Street Journal skal Micron ha inngått en avtale med det amerikanske myndighetene om å samarbeide under etterforskningen, mot at de selv slipper straff. I januar i år ble en tidligere salgssjef i Micron dømt for å ha holdt tilbake bevismateriale. En tidligere salgssjef i Samsung har nektet å overgi dokumenter, og fått medhold i en amerikansk rett.

I juli ble det kjent at Infineon hadde satt av så mange penger til å dekke utgifter til søksmålet, at kvartalsregnskapet måtte gjøres opp med tap.

I går meldte Wall Street Journal at Infineon har godtatt en bot på 160 millioner dollar – den tredje største antitrustboten i USAs historie – og at selskapet forhandler med PC-leverandører om deres erstatningskrav, blant dem Apple, Dell, Hewlett-Packard og IBM. I tillegg er Infineon gjenstand for flere private søksmål.

Infineon har satt av nærmere 300 millioner dollar, over to milliarder kroner, til å dekke boten, erstatningskravene og sivile søksmål.

Etter å ha latt den amerikanske produsenten Micron slippe billig mot å samarbeide med etterforskningen, og det bare er utlendinger igjen å straffe, slår USAs justisminister John Ashcroft fast at boten til Infineon «viser at prisfiksing fra høyteknologi-karteller ikke vil bli tolerert». Hans departement sier noen individuelle Infineon-ansatte kan bli trukket for retten. Ifølge Infineon gjelder dette fire ansatte, hvorav ingen tilhører den øverste ledelsen.

Til toppen