Må erstatte skader etter «rootkit»-CD-er

Sony BMG går med på å erstatte skader som selskapets «rootkit» utløste hos forbrukere.

Må erstatte skader etter «rootkit»-CD-er

Sony BMG går med på å erstatte skader som selskapets «rootkit» utløste hos forbrukere.

Denne uken har Sony BMG inngått to ulike rettsforlik i USA for å legge bak seg skandalen med den aggressive kopibeskyttelsen som selskapet la inn på noen av sine CD-er i fjor.

Kopibeskyttelsen oppførte seg som en «rootkit» når CD-en ble spilt av på en Windows-PC: Det ble installert drivere og programvare i en skjult mappe. Programvaren tappet PC-ens prosessorkraft også når det ikke ble spilt CD-er, og driverne overstyrte de opprinnelig Windows-driverne. Det var ytterst komplisert å oppdage og fjerne dette «rootkitet», og mange opplevde at PC-en ble upålitelig. Dessuten viste det seg at kopibeskyttelsen inneholdt et sikkerhetshull som uvedkommende kunne bruke for å få kontroll over hele PC-en.

    Les også:

Sony måtte legge ut en løsning for å hjelpe forbrukere til å fjerne kopibeskyttelsen, og trakk de aktuelle CD-ene fra salg.

Forlikene i USA – et tirsdag med delstatene California og Texas, og et i går med 39 andre delstater – innebærer at Sony BMG må ut med til sammen 5,75 millioner dollar til delstatene.

De innebærer videre at forbrukere som dokumenterer at de har måttet betale for å få gjenopprettet PC-en som følge av problemer med kopibeskyttelsen, kan henvende seg til Sony BMG og få utbetalt inntil 175 dollar, tilsvarende noe over 1100 kroner.

Til toppen