JUSS OG SAMFUNN

Må fjerne funksjon etter Apple-seier

Nederlag for HTC og Google i USA.

20. des. 2011 - 10:05

Fra og med april neste år kan ikke HTC selge visse modeller av sine smarttelefoner med Android i det amerikanske markedet. Det har det amerikanske tilsynet for internasjonal handel (ITC) bestemt etter at Apple klaget inn HTC for brudd på patentrettigheter.

For å unngå salgsforbudet har imidlertid HTC bestemt seg for å fjerne den omstridte funksjonaliteten. Det er ennå ikke kjent hvilke modeller dette gjelder.

Ifølge Wall Street Journal har Apple klaget HTC inn for en rekke patentbrudd. Men det Apple fikk medhold i at HTC hadde brutt, var muligheten for å ekstrahere informasjon, for eksempel et telefonnummer fra en e-post, og så gjøre noe med informasjonen, for eksempel trykke på tallene og så få telefonen til å opprette en samtale til nummeret.

Selv om Apple dermed ikke fikk fult medhold, anses imidlertid kjennelsen som viktig for selskapet, som er involvert i en lang rekke patent- og rettighetsstrider med smarttelefonprodusenter verden over. Apple har målrettet gått etter Android-telefoner, og det er ingen hemmelighet at selskapet mener Googles operativsystem er utfordrer.

Digi.no har tidligere omtalt behandlingen av denne saken i ITC. Les mer om det her.

En patent-ekspert, Alexander Poltorak fra selskapet General Patent Corp., sier til Wall Street Journal at kjennelsen fra ITC bekrefter at Android-systemet har implementert en rekke oppfinnelser som Apple har stått bak, og at kjennelsen derfor vil føre til HTC vil måtte vurdere å inngå et globalt patent-forlik med Apple. Blir det tilfellet, må HTC belage seg på å betale Apple, verdens største IT-selskap, for å benytte seg av løsningene.

Blir det tilfellet, er det Google som kan bli den store taperen, ettersom det blir mindre attraktivt for smarttelefonprodusenter å benytte seg av Android. Siste kapittel er uansett ikke skrevet om patentkampen i det rødglødene markedet for smarttelefoner, og rekken med søksmål både den ene og den andre veien er voksende.

Senest mandag ble det kjent at British Telecom går til et gigantisk søksmål mot nettopp Google og Android for brudd på en rekke patenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.