- Må ha rutiner som takler virus

Viktige institusjoner i samfunnet må tenke datasikkerhet, advarer NSM.

12. mars 2009 - 15:39

Bergen/Oslo (NTB-Kjell Sletta): Det har vært flere virusangrep på viktige samfunnsinstitusjoner det siste året. Torsdag ble det kjent at politiet hadde problemer på grunn av virus.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) konstaterer at trusselen er økende.

- Det er ikke mulig å sikre sine datasystemer 100 prosent. Derfor stilles det stadig større krav til å ha kompetanse og prosedyrer til å håndtere hendelser som det politiet var utsatt for torsdag. Dette har skjedd før og vi vet det vil skje igjen, sier avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Christophe Birkeland til NTB.

Økende antall

- Trusselbildet er komplekst og dynamisk. Det endrer seg hele tiden og vi får melding om et økende antall hendelser.

NSM opplyste i begynnelsen av mars at antallet organiserte dataangrep, innbrudd eller virusutbrudd hadde tidoblet seg bare på to år. Det siste året har blant andre Nord-Trøndelag fylke og Helse Vest vært utsatt for datavirus som har skapt mange problemer. For få uker siden måtte Kripos stenge sitt datasystem etter et angrep.

Tenke sikkerhet

- Vi er pådrivere for å få viktige samfunnsinstitusjoner til å tenke datasikkerhet. Det er viktig å ha gode antivirussystemer og gode rutiner for å tette igjen sikkerhetshull som oppdages hele tiden. I tillegg må virksomheten ha rutiner på plass slik at de kan håndtere og stoppe dataangrep som er vellykket. Rutiner som går på hvem som har ansvaret for å håndtere det, hvem som skal varsles og kjenne reserveløsninger.

- Det er spesielt viktig at virksomheter med samfunnskritiske funksjoner er forberedt på at noe kan skje. For å være forberedt skal de også øve på situasjoner som kan oppstå og hva de kan gjøre, sier Birkeland.

Etterforsker

NSM arbeider for å forebygge angrep på infrastruktur og it-løsninger i viktige institusjoner og skal bistå når angrep skjer. NSM driver ikke etterforskning av hvem som står bak angrepene, det er politiets oppgave.

- Det var ikke nødvendigvis målerettede angrep mot Helse Vest og fylkeskommunen i Trøndelag. De ble utsatt for klassisk virusinfeksjon. Ondsinnede koder som det florerer av på internett har kommet på innsiden av datanettverket og spredd seg videre, sier Birkeland.

Hva som forårsaket dataproblemene hos politiet torsdag kan han ikke si noe om, men bekrefter at NSM har vært orientert om utfordringene i politiets datasystemer. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.