JUSS OG SAMFUNN

Må røpe hemmelig «kill svitsj»

Vant frem med innsynskrav mot USAs departement for innenriks­sikkerhet.

Det skal gis innsyn i USAs mekanisme som kan slå av kommersielle og private trådløse nettverk og mobilnett, ifølge en fersk dom.
Det skal gis innsyn i USAs mekanisme som kan slå av kommersielle og private trådløse nettverk og mobilnett, ifølge en fersk dom.
15. nov. 2013 - 10:01

USAs departement for innenrikssikkerhet (Homeland Security) er beordret til å røpe detaljene om en såkalt «kill svitsj» (hovedbryter) for landets mobilnett og trådløse nettverk.

Fra før er det kjent at departementet er gitt vide fullmakter til en spesiell mekanisme, som i gitte tilfeller kan bli brukt til å deaktivere både kommersielle og private nettverk.

Nøyaktig hvordan mekanismen fungerer, og under hvilke forutsetninger, skal ikke lenger være unntatt offentligheten. Det avgjorde en føderal domstol tirsdag, ifølge Washington Times.

Sivilt søksmål

Det er aktivistgruppen Electronic Privacy Information Center (EPIC) som har vunnet frem med et sivilt søksmål for å få innsyn etter bestemmelsene i USAs offentlighetslov, Freedom of Information Act. EPIC har også publisert rettsavgjørelsen (pdf).

Rettsordren slår fast at innsyn må gis innen 30 dager, men ga samtidig departementet anledning til å anke. Det er ikke kjent om saken blir anket.

Skal stanse terror

Myndighetenes fullmakt til å stenge ned trådløs kommunikasjon blir begrunnet med sikkerhetshensyn, nærmere bestemt for å kunne avskjære og hindre detonering av bomber.

Departementet har av samme grunn argumentert for at detaljene om mekanismen må holdes hemmelig. Personvernaktivister har uttrykt bekymring for at slik kontroll kan bli misbrukt.

– Den føderale domstolen fastslo at departementet tok feil når de anførte at de kunne holde tilbake opplysningene som en «teknikk for politietterforskning eller straffeforfølgelse». Et slikt uttrykk, forklarte retten, gjelder bare under pågående kriminelle handlinger eller etter at de er utført, skriver EPIC i en kort redegjørelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.