Må selge 200.000 Opticom-aksjer for å betale skatt

Opticom-kursen har tidoblet seg på ett år, noe som setter både Opticom og deres ansatte i en sursøt klemme. De ansatte selger nå 200.000 aksjer - for å kunne betale skatt.

Opticom-kursen har tidoblet seg på ett år, noe som setter både Opticom og deres ansatte i en sursøt klemme. De ansatte selger nå 200.000 aksjer - for å kunne betale skatt.

Den sterke kursveksten har gitt de ansatte i Opticom en sursøt utfordring. For etter hvert som aksjekursen har rundet 500 kroner ryker skatteinnbetalingene. På papiret sitter Opticom-ansatte på milliardverdier, men uten midler til å betale formueskatt på aksjene.

For opsjonsavtalene til Opticom har inntil nå bundet dem fra å selge aksjer. Men i dag offentliggjør selskapet at de gjør to ting for å løse både problemer for seg selv og sine ansatte. For den spesielle opsjonsordningen Opticom inngikk i desember slår ut svært uheldig når aksjekursen har tidoblet seg: Avtalene la opp til at selskapet skulle innløse de ansattes opsjoner og dele ut penger.

- Med en tidobling av kursen - fra 53 kroner i desember i fjor til 523 kroner i går, har ikke selskapet penger til å betale de ansatte. Vi gjør derfor fortjenesten om til aksjer, noe som sparer de ansatte for skatt, sier Thomas Fussel, den ene av de to store investorene bak Opticom/Fast til digi.no. Totalt får de ansatte og ledelsen nesten 800.000 aksjer.

Avtalen fra i fjor låste også de ansatte til å sitte på sine opsjoner i fire år.

- For at de ansatte i Norge og Sverige skal kunne betale skatt, får de lov til å selge 195.700 aksjer. Norge og Sverige har en formuebeskatning som presser ansatte til å selge ut aksjer underveis, noe de ansatte i Opticom ikke vil, men må, sier Fussel.

Men de tre største eierne slipper unna: Thomas Fussel og Robert Keith bor i England mens Gude Gudesen flyttet til Brüssel i desember i fjor, skriver Finansavisen i dag.

Til toppen