BEDRIFTSTEKNOLOGI

Må skrive om en rekke applikasjoner

Varsler viktig endring i Android 4.4.

I Android 4.4 vil kun applikasjonen brukerne velger å sette som standard SMS-applikasjon, kunne sende SMS-er. Illustrasjonen viser dialogene for dette valget.
I Android 4.4 vil kun applikasjonen brukerne velger å sette som standard SMS-applikasjon, kunne sende SMS-er. Illustrasjonen viser dialogene for dette valget. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2013 - 10:53

Selv uten bruk av rooting er Android et system hvor brukerne har mulighet til å erstatte standardfunksjonalitet med alternative løsninger som har mer funksjonalitet eller er bedre tilpasset den enkelte brukerens preferanser.

Dette har ført til at det blant annet finnes en rekke applikasjoner til Android som kan håndtere visning og sending av tekstmeldinger.

Med Android 4.4 «KitKat» vil Google innføre en endring som krever at mange SMS-applikasjoner må skrives om. Det er flere årsaker til dette, men den sentrale er at den kommende Android-versjonen krever at én SMS-applikasjon settes som standard. Hvilken applikasjon dette skal være, velger brukeren selv. Men det vil kun være denne ene som vil kunne sende SMS-er, det vil si skrive til systemets SMS Provider.

Mange av dagens SMS-applikasjoner benytter skjulte programmeringsgrensesnitt (API), noe Google i utgangspunktet fraråder fordi slike API-er uten varsel kan bli endret eller slettet. Det er først og fremst applikasjoner som benytter slike API-er som nå må endres, ved at de i stedet tar i bruk SMS-API-ene som nå skal gjøres offentlig tilgjengelige i KitKat. I tillegg må utviklere av alle applikasjoner få støtte for det nye konseptet med én standard SMS-applikasjon i systemet. Detaljene rundt dette er omtalt i dette blogginnlegget.

Skadevare?

Det nevnes ikke i blogginnlegget til Google, men endringen vil sannsynligvis kunne sette en stopper for skadevare som melder brukeren på dyre SMS-tjenester. Dette skal være den mest utbredte formen for skadevare til Android. Når det bare er én av applikasjonene på enheten som får lov til å sende SMS-er, en applikasjon brukeren selv må velge hvis ikke standardvalget beholdes, vil det hindre slik utsending fra ondsinnet programvare.

Denne sperren kommer i tillegg til funksjonalitet som ble innført med Android 4.2, som i alle fall skal kunne oppdage forsøk på SMS-sending til kostbare kortnumre og be brukeren bekrefte at dette er noe som er ønsket. Problemet er at det ifølge Googles egne tall bare drøyt ti prosent av Android-brukerne som benytter versjon 4.2 eller nyere. Mange vil ikke få tilgang til den nye funksjonaliteten før de kjøper ny telefon.

Backup

Den nevnte endringen skaper også et mindre problem for applikasjoner som kun brukes til sikkerhetskopiering og gjenoppretting av SMS-er. For å kunne gjenopprette SMS-er, noe som krever skrivetilgang til SMS Provider, må slike programmer settes som standard SMS-applikasjon mens gjenopprettingen foregår. Deretter må brukeren på nytt velge en applikasjon som faktisk kan sende SMS-er.

Hangouts

Det har lenge vært ventet at Hangouts-appen i Android skal få SMS-støtte og dermed fungerer på tilsvarende vis som Apples iMessage. Googles kommunikasjonssjef for Google+ Hangouts & Chat «forsnakket» seg i et svarinnlegg i mai, hvor hun lovet at slik funksjonalitet snart ville komme. Innlegget ble kort tid etter utvidet med en beskjed om at selskapet likevel ikke hadde noe å kunngjøre.

Det er ventet at Android 4.4 vil bli offisielt avduket i løpet av oktober, sammen med en ny Nexus-mobil fra LG. Denne mobilen skal allerede ha blitt observert flere steder. SlashGear omtalte i forrige uke en italiensk rapport hvor flere detaljer om telefonen og KitKat omtales.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.