BEDRIFTSTEKNOLOGI

Må snakke med WorldCom

MCI har ikke særlig valg i kampen WorldCom og British Telecom (BT) nå fører om den amerikanske telekomaktøren. For sine aksjeeieres skyld må MCI-toppene prate med WorldCom og løsningen kan gjerne bli et WorldCom/MCI som beholder sitt Concert-samarbeid med BT.

Frode Eriksen
3. okt. 1997 - 20:03

MCI levnes få valg etter at WorldCom har valgt å overby BT i kampen om USAs nest største selskap innen markedet for langdistansetelefoni. En kan rett og slett ikke ignorere et bud på USD 30 mrd. sammenlignet med et foreliggende bud som ligger USD 9 mrd. lavere. Eller rettere, WorldCom mener MCI-aksjen er verdt USD 41,50 per aksje, mens tilsvarende BT-bud ligger på USD 32,73.

MCI-toppene har heller ikke hatt det lett de siste dagene. På den ene siden har de avtalt med BT et oppkjøp, der BT riktignok fikk prutet ned prisen, mens de på den andre siden har en rekke aksjeeiere å ta hensyn til som alle ønsker mest mulig igjen for sine investeringer.

90 prosent av de MCI-ansatte eier aksjer i eget selskap, og ingen var særlig fornøyde i sommer da verdien på aksjene ble redusert i løpet av få dager. Det skal mye til å få aksjonærene med på å akseptere et lavere bud enn det som WorldCom er villig til å betale.

I følge Financial Times skal toppsjefen i WorldCom, Bernard Ebbers og styreformann i MCI, Bert C. Roberts Jr. møtes i helgen for å diskutere mulighetene etter WorldComs bud. Det er imidlertid ingen som vil bekrefte dette.

Ebbers har sammen med sine rådgivere i Salomon Brothers hatt møter med institusjonelle investorer og analytikere der han har forsøkt å overbevise om hvilke fordeler som ligger i selskapets bud på MCI. På Nasdaq har WorldCom og MCI vært de desidert mest omsatte aksjene siste døgn, med tildels kraftig prisstigning.

Fredag ettermiddag norsk tid lå WorldCom an til en økt verdi på USD 3,5 til 38,50, mens MCI økte med 1,38 til 36,63. British Telecom ligger stort sett i ro på NYSE, etter en liten vekst de siste dagene.

MCI har rett og slett ikke råd til å gjøre noe som støter bort WorldComs tilbud. I dagens globale telekomverden foregår det stadig en posisjonering der alliansene oppstår over natten, men viktigst er at de store Baby Bell-selskapene er i ferd med å etablere seg på MCIs kjernemarkeder, og bråk i telegiganten AT&T gjør at en utfordrer nå har en sjanse. Det så ut til å kunne bli MCI/BT i Concert, men ser ut til å bli WorldCom/MCI med BT i en eller annen rolle.

For MCI vil den beste løsningen være en eller annen form for samarbeid eller medeierskap med WorldCom og en eller annen form for partnerskap, for eksempel en videreføring av Concert, for å sikre samarbeidet med BT, mener observartører.

BTs styreformann, Sir Peter Bonfield, sies å vurdere mulighetene et eventuelt samrbeid med WorldCom kan bety. Selskapet vil kunne beholde en aksjepost på ti prosent i et nytt WorldCom/MCI som gjør at BT berger muligheten for å kunne ha en tilgang til det amerikanske telemarkedet, om enn noe redusert i forhold til planen.

MCI og BT har allerede startet fusjonsprosessen ved å utveksle toppsjefer, overføre teknologi og etablere en felles infrastruktur og om dette arbeidet plutselig skal avbrytes, kan det bli mye å rydde opp i.

BTs to toppledere har investert for mye i MCI til at de ikke vil være med videre i en form for samarbeid med WorldCom/MCI. De siste årene har selskapet inngått 50 allianser i nesten like mange land. En avtale som ikke kom i havn var kjøpet av Cable & Wireless. Det ble for dyrt. BT har ikke råd til å tape MCI.

Sir Iain Vallance og Sir Peter Bonfield, er arkitektene bak dagens BT og selskapets strategi om å stå i sentrum for en av verdens tre eller fire virkelig store telekomallianser.

Kanskje de to må akseptere at regien i spillet om MCI er overtatt av WorldComs Berard Ebbers. Kanskje er Ebbers villig til å gi BT en rolle i dette spillet.

Om BT er villig til å gi fra seg eierskapet i MCI kan de kanskje ende opp med en enda sterkere samarbeidspartner i USA, som på sikt vil kunne bety mer for BTs ambisjoner om å ha en fremtredende rolle i et internasjonale telekommarkedet, enn om selskapets kjøp av MCI skulle gå etter planen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.