JUSS OG SAMFUNN

Må svare for økende dominans

Motvillig Google gir etter for krav fra Senatet i USA.

11. juli 2011 - 11:34

Senatet i USAs underkomite for antitrust-saker skal i september spørre ut Googles styreleder Eric Schmidt. Det er klart etter at Google motvillig har gått med på å sende Schmidt til en høring om Googles økende dominans innen søkesektoren.

Tidligere i år meldte komiteen, som ledes av senator Herb Kohl, at de ville se nærmere på søkemarkedet. På sine nettsider skriver Kohl at de vil strebe for at sektoren forblir preget av konkurranse, at annonsører skal ha tilstrekkelig med valg og at konsumentenes personvern blir ivaretatt.

Senator Herb Kohl får Eric Schmidt fra Google til å forklare seg.
Senator Herb Kohl får Eric Schmidt fra Google til å forklare seg.

- I de siste årene har Google økt dominansen innen søk på nettet og selskapet har i økende grad kjøpt e-handelsselskaper i en myriade av områder. Sett i lys av dette vil vi tett følge opp beskyldninger fra e-handelsselskaper som konkurrerer med Google og som hevder de blir behandlet urettferdig i søkerankinger, og deres mulighet til å kjøpe søkeannonsering, meldte Kohl.

Han varslet også at de ville følge opp alle ytterligere oppkjøp Google gjør i denne sektoren.

Ifølge Wall Street Journal var det ikke bare enkelt for Sentatet å få Schmidt til å stille. Men da komiteen truet med å stevne Googles styreleder etter at selskapet først ville sende sin juridiske direktør, gav Google etter.

Google har den siste tiden blitt møtt med en sverm av undersøkelser fra både amerikanske og europeiske myndigheter., men Google har nektet for at de har gjort noe som er kritikkverdig eller ulovlig. Responsen fra verdens største søkeselskap har vært at deres suksess naturlig vil føre til mer oppmerksomhet rundt dette temaet fra myndighetene.

Det er ventet at Schmidt skal høres foran komiteen i løpet av september.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.