BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mac-brukere skal ikke kjenne seg for trygge

30 prosent av nordiske Mac-brukere har opplevd virusangrep. Sårbarheten til Mac vil fortsette å øke, spår Symantec.

8. mars 2002 - 08:16

Virusvernselskapet Symantec har gjennomført en undersøkelse blant 1000 Mac-brukere i Norden. Den avdekker at 91 prosent av Mac-brukerne kjenner seg mindre utsatt for sikkerhetstrusler enn PC-brukere. Samtidig opplyser 30 prosent at de har opplevd virusangrep.

Daglig leder Henrik Amundsen Vaage i Symantec Norge peker på at mens det finnes minst 60.000 spesifikke PC-virus, er det bare avdekket et hundretalls spesifikke Mac-virus. Han advarer Mac-brukere mot å la denne kjensgjerningen lulle inn dem inn i falsk trygghet. Han lister disse årsakene:

  • 40 alvorlige sikkerhetshull for Mac er avdekket de siste to årene. Ti av disse er avdekket i perioden juni til desember 2001.
  • Det ble nylig oppdaget et sikkerhetshull som gjør Mac sårbar overfor tjenestenektangrep (DoS eller "denial of service").
  • Ondartede Mac-virus som AutoStart 9805, Code 9811, INIT 1984, nVIR og T4 er stadig aktive.
  • Den første Mac-trojaneren, Subseven, ble oppdaget sist sommer. Den kan bare holdes ute gjennom en kombinasjon av antivirus og brannmur.
  • Anslagsvis 7000 makrovirus for Microsofts Office-pakke fungerer like gjerne på Mac som på PC.
  • MacOS X har fått Unix-kjerne. Det betyr at langt flere hackere og virusutviklere har innsyn i systemets svakheter.
  • En Mac med fast IP-adresse og fast oppkopling til Internett over bredbånd, er like sårbar overfor portskanning som en PC

Vaage peker også på at organisasjoner gjerne har brukerstøtte for PC-ene, men ikke for mindretallet av Mac-brukere. Dette gjør den enkelte selv ansvarlig for sikkerheten på maskinen, noe Vaage mener innebærer en sikkerhetsrisiko for hele organisasjonen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.