Mac-feil gir admin-tilgang

Det holder å skru tilbake klokken.

Under visse forutsetninger er det mulig å omgå passordet og skaffe seg fulle administrative rettigheter på Mac.
Under visse forutsetninger er det mulig å omgå passordet og skaffe seg fulle administrative rettigheter på Mac.
30. aug. 2013 - 10:13

Det foreligger ingen fiks mot denne sårbarheten, som kan gi en angriper fulle administrative rettigheter på Mac-maskiner.

Feilen ligger i Unix-kommandoen «sudo», som blir brukt for å gi økte systemrettigheter, melder Ars Technica.

    Les også:

«Tidsreise»

Normalt skal du bli avkrevd et passord før du kan boltre deg med administrativ tilgang. Det kan du imidlertid hoppe bukk over, som følge av sudo-feilen.

Det holder å stille systemklokken tilbake til 1. januar 1970, også kjent som Unix Epoch, det vil si tidsregningen alle Unix-maskiner starter på, ifølge det amerikanske teknologimagasinet.

Feilen ble registrert allerede i februar (CVE-2013-1775).

Sårbarheten oppgis å ramme alle versjoner av Mac OS X fra 10.7 til nyeste 10.8.4 (muligens også eldre utgaver), men krever en del forutsetninger for å utnyttes.

For det første må man enten ha fysisk adgang til maskinen eller fjernaksess. Videre må man være innlogget, og det på en konto som også har administrative rettigheter i utgangspunktet.

Som om ikke det var nok så må kontoen også ha kjørt sudo-kommandoen minst én gang tidligere. I sum gjør alt dette at det nok ikke er så enkelt å utnytte feilen.

På den annen side er sårbarheten nettopp tilgodesett med en egen angrepsmodul i hacker- og penetasjonstest-verktøyet Metasploit, som gjør det enklere enn før å utnytte feilen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.