BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mac haler innpå pc

Har ikke vært mer utbredt siden 1990-tallet.

Etter et sterkt tredjekvartal står Mac nå for 5,2 prosent av verdens pc-marked. Merk jevn økning de siste fem årene.
Etter et sterkt tredjekvartal står Mac nå for 5,2 prosent av verdens pc-marked. Merk jevn økning de siste fem årene. Bilde: Needham/IDC
17. nov. 2011 - 11:45

Salget av Mac har større prosentvis vekst enn resten av pc-markedet de siste 22 kvartalene på rad, eller fem og et halvt år.

Etter en kraftig og vedvarende økning i etterspørselen kan Apple i dag skilte med 5,2 prosent av verdens pc-marked, ifølge analytiker Charlie Wolf i Needham & Co.

Merk at tallene utelukkende dreier seg om bærbare og stasjonære datamaskiner. Nettbrett blir ikke klassifisert som pc-er i slike sammenhenger.

Det skal være første gang på femten år at Mac-plattformen har mer enn fem prosents markedsandel, påpeker AppleInsider.

Andelen er langt høyere målt i omsetning. Her stikker Apple av med hele 14 prosent av markedet på verdensbasis.

Årsaken til det er at Apple har lagt seg på et generelt høyt prisnivå, og kan skilte med langt fetere marginer enn det som er vanlig i pc-bransjen.

Selskapets siste kvartalsregnskap var preget av flere rekorder. De solgte blant annet 4,9 millioner Mac-er på tre måneder.

En interessant detalj i analysen til Apple-observatøren Charlie Wolf er at dette er flere maskiner enn det selskapet solgte årlig før 2006.

Framgangen gjelder både i forbrukermarkedet og blant bedriftskunder, ifølge Wolf. Analytikeren forklarer sistnevnte med en trend der inntoget av iPad og iPhone gjør at bedrifter i økende grad også vurderer Mac.

Mens Apple ikke når opp blant de fem største pc-produsentene på verdensbasis, er situasjonen i Vest-Europa en helt annen, og enda hyggeligere for selskapet. Her kapret de en markedsandel på 7,6 prosent etter å ha vokst nesten 20 prosent i tredje kvartal, ifølge tall fra Gartner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.