BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Mac kan få AMD-prosessor

Restriksjoner fra Intel skal ha fått Apple til å revurdere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2010 - 11:02

Apples Mac-maskiner har kun blitt utstyrt med prosessorer fra Intel helt siden overgangen fra PowerPC-prosessorene i 2005. Nå hevdes det at Apple vurderer å slippe til AMD som leverandør av både prosessorer og andre systembrikker.

Det er først og fremst nettstedet AppleInsider som skriver om saken, som skal være basert på uttalelser fra kilder med innblikk i samtalene. Apple skal også ha begynt å teste AMD-brikker i selskapets laboratorier.

Årsaken til at AMDs produkter skal være mer interessante enn tidligere, er selskapets grafikkavdeling, ATI. AMDs grafikkprodukter ligger i mange tilfeller helt i toppen, både når det gjelder ytelse og funksjonalitet, mens Intel fortsatt henger langt etter - i alle fall når det gjelder diskrete løsninger.

Samtidig har Intel tidligere i år saksøkt Nvidia for å hindre at selskapet lager alternative brikkesett til Intels nyeste prosessorer. Dette skal ha tvunget Apple til å måtte utstyre nye, bærbare maskiner med integrerte grafikkløsninger fra Intel i stedet for kraftigere løsninger fra Nvidia.

Denne begrensningen kan være hovedårsaken til at Apple nå vurderer andre valgmuligheter. AMDs mikroprosessorer har de siste årene hengt noe etter Intels når det gjelder maksimal ytelse, men til gjengjeld er AMDs brikker vanligvis betydelig billigere.

En avtale med Apple vil kunne bety mye for AMD. Ikke bare for brikkesalget, men også i form av prestisje. For Apple vil lavere prosesspriser gjøre det enklere for selskapet å introdusere lavprismodeller.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.