Mac OS 8 - kjapp og internettvennlig

Tirsdag er en stor dag for Apple Computer med lanseringen av Mac OS 8. Bedre stabilitet, høyere ytelse og omfattende integrering med Internett er de viktigste elementene i den største oppgraderingen av det berømte Macintosh operativsystemet på 90-tallet.

Tirsdag er en stor dag for Apple Computer med lanseringen av Mac OS 8. Bedre stabilitet, høyere ytelse og omfattende integrering med Internett er de viktigste elementene i den største oppgraderingen av det berømte Macintosh operativsystemet på 90-tallet.

Lanseringen av Mac OS 8 er svært viktig for Apple Computer. Ikke bare vil oppgraderingen gi kjærkomne inntekter til et selskap som sliter i økonomisk motvind, den er første skritt i Apples nye operativsystemstrategi. Etter selskapets mangeårige fadese med Copeland, er det svært viktig for Apple å bevise at det kan levere programvare til avtalt tid.

Mens Mac OS alltid har vært mer intuitivt og lettere å bruke enn Windows, har Mac OS manglet funksjonalitet som Wintel PC-brukere har tatt for gitt i flere år. I versjon 8 får Finder flertråds- og flerprosessfunksjonalitet. Dermed kan man utføre flere systemprosesser paralellt og samtidig få mer avansert informasjon om status på systemprosessene. Systemet er også skalérbart, en forutsetning for optimal utnyttelse av flere prosessorer.

Finder er skrevet om fra 68K-kode til PowerPC-nativ kode - noe som vil gi vesentlig forbedret ytelse på PowerPC-baserte Macintosh. Også Installer-funksjonaliteten er bedre slik at det blir enklere å sette opp og konfigurere Mac-er.

Mac OS 8 er meget internettvennlig. Det vil ligge informasjon i systemet som gjør det enkelt å sette opp brukskonto med en lokal internettleverandør. Systemet har også innebygget Java Virtual Machine slik at man kan kjøre Java direkte i operativsystemet uten nettleser. Med Mac OS 8 kan man legge ut mapper på nett slik at man enkelt kan dele informasjon over Internett og intranett.

Apple har også gjort det enklere å navigere i systemet. Kontekstuelle menyer gir menyvalg basert på hvilke objekter man klikker på. Man kan åpne en mappe bare ved å dra markøren over mappen slik at det blir enklere å vedlikeholde og manipulere informasjon i filsystemet. Dessuten kan man holde mapper tilgjengelige ved å parkere dem nederst langs skjermkanten slik at bare "flippen" på mappene synes.

Mac OS 8 virker som solid håndverk fra Apple. Nå gjenstår det å se hvordan det blir mottatt av Apple-brukere verden rundt. Mac OS 8 ventes å koste mellom USD 70 og USD 100.

Norsk versjon ventes i september.

Til toppen