BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mac OS X «Leopard» straks klar for levering

I går kunngjorde Apple lanseringsdatoen og mer om nyhetene i neste utgave av Mac OS X.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. okt. 2007 - 09:04

Fire måneder etter den opprinnelige tidsplanen, er Apple nå klare til å levere neste utgave av operativsystemet Mac OS X, som har fått kallenavnet «Leopard». Forhåndssalget har nå startet, men Apple kundene vil ikke motta programvaren før den 26. oktober.

    Les også:

- Leopard, den sjette store utgave av Mac OS X, er den beste oppgraderingen vi noen sinne har utgitt, sier Steve Jobs i en pressemelding.

- Og alle får "Ultimate"-utgaven, fullpakket med de nye, innovative løsningene, sier Jobs med et aldri så lite spark til Microsoft. Den nye utgaven koster 990 kroner for enkeltbrukere, mens en familielisens for 5 personer koster 1590 kroner.

Spørsmålet er hvor innovative eller nyskapende Apple egentlig har vært. Leopard skal inneholde mer enn 300 nye funksjoner og egenskaper, men flere av nyhetene selskapet trekker fram under presentasjonen, er velkjent funksjonalitet fra enten andre systemer eller fra tredjepartsleverandører.

Quick Look (Hurtigvisning på norsk), for eksempel, er en løsning for raskt å forhåndsvise dokumenter og andre filer uten å måtte åpne en egen applikasjon for dette eller ha en slik applikasjon installert. Trepartsløsninger som fikser dette for flere hundre filtyper, har vært tilgjengelige i mer enn ti år. digi.no skrev for eksempel om versjon 4.5 av Quick View Plus for Windows 95 i 1998.

Funksjonaliteten er nyttig, men på ingen måte noen spennende nyvinning.

Det samme kan man si om Spaces, hvor brukeren kan fordele applikasjonsvinduene på flere arbeidsflater. Nok en nyttig funksjonalitet, som gjerne kalles en virtuell desktopløsning, men noen spennende eller unik nyhet er det ikke. Ifølge Wikipedia har slik funksjonalitet vært tilgjengelig for ulike operativsystemer, inkludert Mac OS, siden midten av 1980-tallet. Ofte fra tredjepartsleverandører.

Det skal likevel understrekes at Apple tilbyr funksjonalitet i Quick Look og Spaces som heller ikke finnes i Windows Vista. Det må også legges til at Leopards nye funksjoner kan ha mer i seg enn det som kommer fram på selskapets nettsted.

En mer spennende hovednyhet i Mac OS X, er Stacks. Dette er en ny måte å organisere filer på, som skal gi rask å enkel tilgang til filene. Leopard plasserer for eksempel automatisk filer som lastes ned fra weben eller via e-post i en nedlastingsstabel, men brukerne kan også lage sine egne stabler for å få raskt tilgang til mapper, dokumenter eller applikasjoner.

I tillegg er Dock, oppgave- og snarveilinjen nederst på skrivebordet, fornyet. Blant annet markeres ikonene til programvaren opp mens de kjøres, og selve linjen reflekterer bakgrunnsbildet på skrivebordet.

Filverktøyet Finder inkluderer nå Cover Flow-funksjonaliteten som er kjent fra blant annet iTunes og de nyeste iPod-ene, men også for andre typer dokumenter enn platecover. Dette kan minne en del om Quick Look-funksjonen, men har utvidet funksjonalitet ved at den viser innholdet flere filer på en gang, mens brukeren blar.

Cover Flow-funksjonaliteten kan også kombineres med søkeverktøyet Spotlight, som kan søke i filer på Macer og PCer som befinner seg i samme lokalnett. Medlemmer av .Mac kan dessuten benytte Back to My Mac-funksjonen til å få tilgang til filer på sin Mac via Internett.

Time Machine er også nytt i Leopard. Dette er en backupløsning som skal gjøre det enklere å lage sikkerhetskopier av data, å finne igjen tapte filer og å gjenopprette programvare på en Mac. Løsningen avhenger selvfølgelig av at man har en ledig harddisk eller annet sted å kopiere dataene til.

E-postprogrammet Mail skal ha blitt smartere og vil automatisk kunne registrere telefonnummer, adresser og begivenheter i meldingene, slik at de lettere kan legges til i Adresse Book eller iCal. En RSS-leser skal også være blant nyhetene.

I lynmeldings- og videokonferanseprogrammet iChat skal brukerne nå kunne fjernstyre en annen brukers Mac, samt legge til Photo Booth-effekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I listen over mindre nyheter, nevner Apple at Boot Camp, som gjør det mulig å kjøre Windows på Intel-baserte Macer, nå er ute av betafasen og inkludert i Leopard.

Foreldrekontrollen skal ha blitt forbedret med automatisk identifisering av innhold som kan være upassende for barn, samt tidsbegrensninger og aktivitetslogg som er tilgjengelig fra andre Macer i samme lokalnett.

En bedre ordbok som er knyttet til Wikipedia, er innebygd. Noe som skal gi rask tilgang til oppdatert informasjon om de fleste emner.

iCal-programmet skal være oppdatert med støtte for flere brukere basert på CalDAV-standarden.

Dessuten skal en oppdatert utgave av Front Row gjøre det enklere å spille av multimedia ved hjelp av fjernkontrollen Apple Remote.

Mac OS X Leopard, som har versjonsnummeret 10.5, skal kunne kjøres på Intel-baserte Macer og Macer med 867 MHz G4-prosessor eller bedre, samt minst 512 MB minne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.