Mac OS X på offentlig prøve 13. september

På Seybold-messen i San Francisco sa Steve Jobs at en offentlig "beta" av det kommende systemet for Mac-brukere vil være tilgjengelig fra 13. september.

Apples toppsjef mente at datoen 13. september betyr at løftet om en offentlig tilgjengelig prøveutgave av det lenge etterlengtede operativsystemet Mac OS X (X står for tallet ti) i løpet av sommeren, herved er innfridd.

En endelig utgave er lovet til tidlig neste år. I Jobs' tidsregning kan dette bety en gang i løpet av første kvartal.

Forhåndsvisninger av systemet har blant annet framhevet det grafiske brukergrensesnittet Aqua, som endelig tilbyr designere et verktøy der estetikken er på høyde med deres egne ambisjoner. Systemet har også en rekke teknologiske finesser som forenkler bruken og øker ytelsen til den underliggende maskinvaren.

Demonstrasjonen av Mac OS X på Seybold viste at heller ikke Jobs er immun mot demo-demonen. Da han skulle demonstrere hvor raskt systemet lar deg vekke en sovende bærbar Powerbook, gikk maskinen helt i stå.

Ellers sa ikke Jobs verken mer eller mindre på Seybold enn det han fortalte deltakerne på MacWorld i juli i år.

13. september faller sammen med åpningen av Apple Expo 2000 i Paris.

En artikkel på det britiske nettstedet MacUser i forrige uke viste til kilder "nær Apple" og til tredjeparts utviklere for å begrunne sin antakelse om at Mac OS X vil slippes i sin endelige form i mars 2001. Det er ikke tradisjonelle lus, men Aqua som er utfordringen i det pågående arbeidet: Alle eksisterende applikasjoner skal i prinsippet kunne kjøres feilfritt under det nye brukergrensesnittet.

Den samme artikkelen i MacUser tok feil i en annen antakelse: At Mac OS X ikke skulle slippes i forbindelse med et større arrangement, men heller kunngjøres gjennom en pressemelding og et oppslag på Apples nettsted.

Les mer om Mac OS X:


Mac OS X: Offentlig betaversjon rett rundt hjørnet (igjen)
Java integreres i MacOS X
Apple slipper nytt operativsystem i beta
Apple revurderer Mac OS som alternativ på Intel-PC-er
Apple gjør programvare til brukskunst
Bortenfor boksen lokker Internett og et nytt brukermiljø

Til toppen