Mac skal bli mer lik iPad

Apple viste fram neste versjon av Mac OS X.

Mission Control-funksjonen i Mac OS X Lion.
Mission Control-funksjonen i Mac OS X Lion. (Bilde: Apple)

Apple viste fram neste versjon av Mac OS X.

Apple skal komme med den åttende versjonen av Mac OS X neste sommer. I går viste selskapet fra en tidlig versjon av operativsystemet som kalles Lion.

– Lion bringer mange av de beste ideene fra iPad tilbake til Mac, pluss noen ferske noen som Mission Control som Mac-brukere virkelig vil like. Lion har en masse ny funksjonalitet, og vi håper at de få vi hadde tid til å forhåndsvise i dag vil gi brukerne en i det om i hvilken retning vi beveger oss, sa Steve Jobs, Apples toppsjef, under gårsdagens seanse.

Blant det som kommer i Lion er Mac App Store som skal gjøre det enklere å finne fram til, installere og oppdatere Mac-applikasjoner. Applikasjoner kan kjøres ved hjelp av brukerens iTunes-konto og nedlastingen og installasjonen vil skje i løpet av ett eneste trinn.

Faktisk vil man kunne ta i bruk Mac App Store også med Snow Leopard-utgaven av Mac OS X også. Dette skal bli mulig allerede innen 90 dager.

En annen nyhet som er forbeholdt Lion er Launchpad. Dette er en brukergrensesnitt som tilsvarer hjemmeskjermen på iPad, og som skal gjøre det enklere å finne og starte installerte applikasjoner. Launchpad vil få et eget ikon på dokken og være raskt tilgjengelig.

En annen nyhet i Lion er systemvid støtte for fullskjermsapplikasjoner. Man vil kunne bla mellom ulike fullskjermsapplikasjoner, eller til skrivebordet, ved hjelp av én eller flere sveip over trackpaden.

Mission Control (se bilde på toppen av saken) beskrives som en ny versjon av Exposé, hvor brukeren kan se ulike oversikter over applikasjoner og vinduer som kjøres på Mac-en. Men også fullskjermapplikasjoner og Dashboard-widgets vises. Mission Control ser unektelig lekker ut, men det gjenstår å se om den også fungerer godt på skjermer med forholdsvis lav oppløsning.

Alle de nevnte nyhetene demonstreres i videoen nedenfor:

Til toppen