Mac skal over på Pentium

Intel og Apple er blitt enige om at Mac-maskiner skal over på Pentium-prosessorer.

Amerikanske medier som News.com og Wall Street Journal melder, med henvisning til ulike kilder, at Apple og Intel er enige om at Intel skal levere Pentium-prosessorer til komme modeller av Apples Mac-maskiner. Et første forvarsel om at noe slikt var i emning, kom for to uker siden.

    Les også:

Nyheten er ikke offisielt bekreftet. Verken Apple eller Intel – eller IBM og Freescale som i dag leverer prosessorer til Mac – vil kommentere avsløringen. En offisiell bekreftelse ventes i dag, da Apple-sjef Steve Jobs skal holde hovedinnledningen til Apples internasjonale utviklerkonferanse i San Francisco, Worldwide Developer Conference.

News.com brakte nyheten allerede fredag. Wall Street Journal skriver at Apple har underrettet nøkkelpartnere om hva som er i ferd med å skje. En overgang til ny maskinvareplattform vil kreve endringer i blant annet applikasjoner, selv om det ikke skal by på større utfordringer å tilrettelegge Apples operativsystem MacOS til x86-arkitekturen. Kjernen i MacOS er FreeBSD som for lengst finnes i x86-utgave.

Reaksjonene blant analytikere og Mac-entusiaster er delte. Blant begge grupper er det noen som nekter å tro på Apples overgang til Pentium før det foreligger en offisiell bekreftelse.

Det ser ut til at overgangen først og fremst er økonomiske motivert. Pentium-prosessorene tilbyr større ytelse per dollar, slik at Apple kan gjøre maskinene mer konkurransedyktige på pris. Intel har kommet langt lenger enn Freescale innen prosessorer for bærbare PC-er, et sterkt voksende markedet, også blant forbrukere, der Apple er blitt hengende etter, blant annet fordi prosessorene de bruker i dag avgir for mye varme.

Det er videre snakk om at et partnerskap mellom Apple og Intel kan bane veien for nye produkter, særlig en bærbar videospiller med aksept fra Hollywood.

Intels mer energigjerrige prosessorer åpner også for enda mer kompakte modeller enn dagens Mac Mini, og de positive i Apple-menigheten ser for seg hvordan Apples designkompetanse kan gi svært stilige og minimalistiske PC-er.

Ifølge News.com kan bærbare Mac og Mac Mini overføres til x86-plattformen allerede i midten av 2006, mens Power Mac får Pentium i 2007. Tidsplanen bekreftes av kildene Wall Street Journal har henvendt seg til.

Det anses som lite sannsynlig at Apples overgang til x86-plattformen innebærer maskiner som like gjerne kan kjøre Windows som MacOS.