BEDRIFTSTEKNOLOGI

MacAddict sprer orme-virus

Desemberutgaven av MacAddict distribueres med en CD som inneholder det farlige orme-viruset AutoStart 9805.

Jens Kanden og Jørn Mortensen
6. nov. 1998 - 12:56

Har du vurdert å kjøpe desember-utgaven av MacAddict. Tenk deg om to ganger!

Desemberutgavens CD inneholder en variant av AutoStart 9805 Worm-viruset. Har du allerede kjøpt bladet med CD-en så ødelegg den fortest mulig. Selv om ormen ikke er et virus (et virus sprer seg ved å feste seg til andre programmer) og derfor opptrer som et separat program, kan det spre seg meget lett ved at det kopierer seg selv over på harddisken når CD-en startes opp.

Selv om man har virusbeskyttelse på Mac-en er man ikke trygg. Orme-virus som AutoStart kan være i stand til endre seg selv til varianter av originalen. Det kan bety at virusprogram som fanger opp originalen ikke beskytter mot nymuterte varianter. Derfor oppgraderes virusprogramvare hele tiden, både for å takle nye virus og nye varianter av kjente virus.

Dette er ikke det eneste tilfellet hvor AutoStart 9805 Worm-viruset har blitt distribuert ved uhell. Tidligere utsendte CD-er fra Corel og Agfa inneholdt tilvarende orme-virus (se pekere til relaterte saker i margen til høyre).

I henhold til MacAddict skal den nye utgaven av orme-viruset, variant D, ikke være farlig. Visstnok søker orme-viruset opp andre manifestasjoner av ormeviruset og ødelegger det. Likevel; på grunn av programmets evne til å mangfoldiggjøre seg og mutere, anbefaler eksperter på det sterkeste å unngå infisering.

Orme-viruset installerer seg selv via AutoStart-funksjonen i QuickTime 2.0 eller høyere. Man kan oppnå en viss sikkerhet ved å skru av denne funksjonen, men det finnes varianter av ormen som greier å spre seg uten denne funksjonen. Det anbefales bruk av seneste utgave av et virusprogram for å maksimere beskyttelsen mot orme-viruset. På nettstedet til applelinks.com (se peker til nettstedet i margen til høyre) finnes lenker til en rekke leverandører av slik virusprogramvare.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.