MacOS 9: Stemmen er ditt passord

Apples siste oppgradering av Mac-operativsystemet lar maskinen kjenne deg igjen på stemmen.

Apples siste oppgradering av Mac-operativsystemet lar maskinen kjenne deg igjen på stemmen.

Steve Jobs viet MacOS 9 en vesentlig del av hovedtalen på den pågående Seybold-messen i San Francisco, og fikk hjelp av Apples markedsføringsansvarlig Phil Schiller til å demonstrere de mest iøre- og iøynefallende egenskapene.

MacOS 9 driver de nye G4-maskinene (se peker til egen artikkel) og blir tilgjengelig som oppgradering i løpet av oktober, til 99 dollar.

Systemet er tilpasset Mac-enes nye status som nettverksmaskiner generelt og Internett-maskiner spesielt, og viderefører Apples ledelse innen multimedia.

Stemmegjenkjenning er innebygget i sikkerhetssystemet, slik at du kan bruke din egen stemme i stedet for å taste et passord når du skal ha tilgang til maskinen eller til spesielle tjenester.

Skal en maskin ha flere brukere, innretter systemet seg automatisk slik at hver bruker får sitt passord. Hver bruker kan lagre passord i en egen kjede, for å slippe å måtte bruke passord hver gang en ny tjeneste skal åpnes.

Apples søkemotor Sherlock er oppgradert, og supplert ved at AppleScript nå også kan anvendes mot Internett. Jobs og Schiller demonstrerte dette ved å kjøre en skript som hentet bilder over Internett fra en fjerntliggende database under FileMaker Pro, og automatisk samlet disse i en egen InDesign-katalog.

MacOS 9 har videre fått en ny egenskap som gjør det lett å finne delte ressurser i lokalnettet, som skannere og skrivere. Det har innebygget kryptering, og oppdateres automatisk over Internett.

Til toppen