Macromedia gir bort Flash-koden

I et forsøk på å gjøre Flash til en de facto standard for animert vektorgrafikk på weben, vil Macromedia nå tilby gratis bruk av kildekoden til teknologien.

I et forsøk på å gjøre Flash til en de facto standard for animert vektorgrafikk på weben, vil Macromedia nå tilby gratis bruk av kildekoden til teknologien.

Selv om Macromedia nå skal tilby enhver som ønsker det å lisensiere kildekoden til Flash, er det fortsatt usikkert om dette er et bidrag til bevegelsen for åpen kildekode. Det som ifølge The Register virker klart, er at enhver utvikler snart kan inkludere kildekoden i sine egne programmer. Det som er mer usikkert, er om utviklerne vil få lov til å gjøre endringer i koden og dermed kunne utgi egne Flash-avspillere. Et skikkelig lisensieringsprogram for åpen kildekode vil inkludere en slik mulighet.

Macromedia kjøpte Flash-teknologien for noen år siden og har i ettertid hatt en viss suksess gjennom å markedsføre teknologien som en de facto standard for animert vektorgrafikk på weben.

Nå har det seg slik at Macromedias verste konkurrent, Adobe, har utviklet sitt eget webbaserte vektorgrafikkformat SVG (Scalable Vector Graphics), i samarbeid med W3C, IBM, Sun og Microsoft. Svært mye tyder på at SVG vil bli den offisielle standarden for XML-vektorgrafikk. Fordi SVG-grafikken er basert på XML. kan den kodes rett inn i XML-sidene. Dette betyr at du ikke trenger å laste ned en egen plugin for å se grafikken, noe du må i forbindelse med Flash.

Etter hvert som verdens nettsteder går over fra HTML til XML, vil nok SVG foretrekkes framfor Flash, med mindre Macromedia greier å utvide bruksområdene til Flash. Det er nettopp det denne gratis-lisensieringen dreier seg om - å overtale hver eneste webbruker og deres svigermødre til å laste ned Flash Player.

Betingelsene for lisensieringen vil trolig bli klare i løpet av sommeren når Macromedia kommer neste utgave av Flash Player og Flash SDK-en (Software Development Kit).

Til toppen