Macromedia letter på sløret

Torsdag fikk designere og utviklere på Flash Forward-konferansen i Amsterdam servert en smakebit på hva som venter i neste versjon av Macromedia Flash.

Torsdag fikk designere og utviklere på Flash Forward-konferansen i Amsterdam servert en smakebit på hva som venter i neste versjon av Macromedia Flash.

Programmet er fortsatt under utvikling, så teknikerne som svarte på spørsmål tok forbehold mot eventuelle endringer, men det som loves er at versjon 6 vil ha ha et forbedret grensesnitt og flere paneler. Det får i tillegg en Property Inspector som Dreamweaver-brukere vil kjenne igjen. Dette er en boks med informasjon om objektet man til enhver tid har valgt. Man vil dessuten kunne tilpasse grensesnittet selv, inne i selve programmet.

Macromedia Inc jobber med en forbedring av lagbehandlingen, slik at filer med mange lag blir lettere å organisere. Som i Adobe Photoshop vil man kunne gruppere lag i foldere som kan kollapses og flyttes.


Det skal også bli lettere for designere å bruke tekniske funksjoner uten å måtte være avhengig av scripting. Smartclips - ferdige objekter som
utfører forskjellige funksjoner - skal bli enda bedre. Input-forms-elementer, tekstscrolling og andre ofte brukte funksjoner skal man bare kunne dra inn på scenen, for at de skal være ferdige til bruk.

På menyen står også et etterlengtet "free transform"-verktøy, forhåndsvisning av filmklipp mens man utvikler, forbedret script-redigerer og debuggings-muligheter og mye, mye mer. Dessuten vil tilbakeknappen i browseren fungere... Kanskje. At Flash ikke har hatt støtte for historikk-funksjonen har vært et viktig ankepunkt mot å bruke Flash blant brukervennlighetspesialister som fx Jakob Nielsen.

Sertifisering for Flash-utviklere
Da Macromedia kjøpte Alliere, fikk de også inn tradisjonen med sertifisering. Alliere hadde allerede Cold Fusion- og Web Site Developer-sertifisering, og nå kommer Macromedia med egne titler til Dreamweaver og Flash. Eksamen tas gjennom VUE, som allerede har en del forhandlere i Norge, deriblant IT-Akademiet og Noroff. Det gjenstår å se om det norske markedet vil legge vekt på om designeren har "Certified Macromedia Flash Designer" på sitt visittkort... Adobe har i flere år hatt tilsvarende muligheter på de fleste av sine pakker, uten at det helt har tatt av. I USA koster eksamen 150 dollar, enten man består eller ikke.

Til toppen