Macromedia utfordrer Adobe med ny versjon av designpakken Freehand

For en designer gjelder ikke uttrykket "Form over Function". Her er det viktig at det først og fremst er funksjoner som er nyttige. For å finne ut hvor Macromedia Freehand 9 ligger har vi tatt en kikk på programmet.

For en designer gjelder ikke uttrykket "Form over Function". Her er det viktig at det først og fremst er funksjoner som er nyttige. For å finne ut hvor Macromedia Freehand 9 ligger har vi tatt en kikk på programmet.

Macromedia Freehand er et layout- og publiseringsverktøy for Windows og Macintosh som kombinerer vektorgrafikk (linjer) med punktgrafikk og typografi i tillegg til ting som animasjoner beregnet på Internett.

Freehand 9 gir deg mer frihet med tanke på hvordan du vil jobbe enn de fleste andre pakkene på markedet. Du kan flytte på alle verktøylinjer og paletter, og du kan redefinere snarveiene til de kommandoene du bruker ofte. Du har også muligheten til å hente frem og lagre snarveier som ligner de som er i andre programmer som f.eks. QuarkExpress, CorelDraw og Illustrator.

Andre ting som skiller seg ut er forvrengningseffektene, autotracing som gjør det enklere og raskere å vektorisere, og eksport av HTML som er direkte kompatibel med Macromedia Dreamweaver (Macromedias HTML redigeringsprogram). Eksporterte Flash-filer blir også mindre enn tidligere ved bruk av Symbols. Et symbol i denne sammenhengen er et Freehandobjekt lagret for gjenbruk.

Webintegrasjonen gjør Freehand et hakk bedre enn konkurrentene på dette området. Dette kommer hovedsaklig av den integrerte støtten for Macromedia's Flash animasjonsteknologi. Siden så mange nå kan se Flash-animasjoner, har flere og flere webutviklere tatt teknologien i bruk. Her kan man enten lage animasjoner i flere lag, eller mer tradisjonelle animasjoner i "løk-format", hvor hver enkel side er lagt oppå hverandre. Det var mange som ønsket en funksjon for å forhåndsvise animasjonene man lager i Freehand, men jeg kunne ikke finne noen mulighet for det i denne versjonen heller. For å kunne se dem må man fremdeles laste ned Macromedia Flash og enten se animasjonen der, eller i en browser.

Hvis du designer for utskrift vil Freehand's "Collect For Output" funksjon (lånt fra QuarkXPress) være uvurdelig siden den automatisk samler informasjon om alle ressurser som brukes i et prosjekt, inkludert skrifttyper, og klargjøre dem for et utskriftsbyrå. Freehand støtter også DHTML med absolutt posisjonering og Cascading Style Sheets, så du har fremdeles WYSIWYG når du lagrer for web - akkurat som når du lagrer for utskrift.

Selv om man fremdeles savner en del funksjoner i Macromedia Freehand 9, er det allikevel en veldig bra programpakke og anbefales for de som trenger mulighet for å produsere både for utskrift og til web. Macromedia Freehand 9 har fremdeles et stykke å gå for å komme like langt som Adobe Illustrator eller QuarkXPress på layout, men til å være en kombinert pakke med så brede muligheter er det allikevel et meget bra valg.

Macromedia Freehand 9 kommer i to versjoner. Den ene er en ren utgave av Freehand, mens den andre heter Macromedia Flash 4 Freehand 9 Studio, som også inneholder Macromedia Flash 4 som navnet indikerer.

Ifølge den norske importøren, Demo AS, er veiledende priser følgende:

Macromedia Freehand 9: kr 4995,- eks mva og frakt.

Macromedia Flash 4 Freehand 9 Studio: kr 6250,- eks mva og frakt.

Til toppen