JUSS OG SAMFUNN

Macron ber om nye lover for å ansvarliggjøre spredere av falske nyheter

Vil også gi barn opplæring i kildekritikk og sørge for bedre beskyttelse mot utenlandsk innflytelse under valg.

Frankrikes president Emmanuel Macron Macron advarer mot trusselen feilaktig informasjon og falske nyheter på internett utgjør mot demokratiet. Han var selv offer for et massivt hackerangrep og dokumentlekkasje bare dager før valgseieren i 2017.
Frankrikes president Emmanuel Macron Macron advarer mot trusselen feilaktig informasjon og falske nyheter på internett utgjør mot demokratiet. Han var selv offer for et massivt hackerangrep og dokumentlekkasje bare dager før valgseieren i 2017. Foto: Ludovic Marin/AP/NTB
12. jan. 2022 - 07:40

Frankrikes president Emmanuel Macron sier folk som sprer falske nyheter på internett bør holdes ansvarlige for sine handlinger og ber om nye lover.

Uttalelsene kom i en tale i Paris tirsdag. Macron advarte mot trusselen feilaktig informasjon og falske nyheter på internett utgjør mot demokratiet. Saken er særlig aktuell i Frankrike foran presidentvalget i april.

Den franske presidenten foreslår nye lover som lar plattformer på nett, influensere og andre som får oppmerksomhet på internett, holdes ansvarlige på samme måte som journalister. Han sier også utenlandske medier som får operere i fransk territorium, må følge samme regler som franske medier.

Bekymret for utenlandsk påvirkning

I tillegg advarer han om at vestlige demokratier ikke gjør nok for å bekjempe propaganda som finansieres av autokratiske regimer, der man ikke følger de samme reglene for tilregnelighet og journalistisk etikk.

– Vi må også vite hvordan vi beskytter oss mot utenlandsk påvirkning, sier Macron.

Ble selv hacket

Presidenten var selv offer for et massivt hackerangrep og dokumentlekkasje bare dager før valgseieren i 2017. I oktober bestilte han en rapport om de potensielle konsekvensene av falske nyheter, blant annet i forbindelse med angrepet på den amerikanske kongressbygningen 6. januar 2021.

Rapporten, som ble sluppet tirsdag, kom med anbefalinger om alt fra opplæring i kildekritikk for barn til bedre beskyttelse av valggjennomføring og valgkamper mot utenlandsk innflytelse. I tillegg foreslår rapporten sanksjoner mot de som forstyrrer den offentlige orden ved å spre falske nyheter.

Sosiologen Gérald Bronner, som ledet arbeidet med rapporten, minner imidlertid om at slike grep må balanseres opp mot ytringsfriheten.

Franske myndigheter etablerte også et eget direktorat for å bekjempe utenlandsk desinformasjon og falske nyheter i fjor.

Frankrikes president Emmanuel Macron, her avbildet med ansiktsmaske og mobiltelefon.
Les også

Macron frykter avlytting og bytter telefon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.