JUSS OG SAMFUNN

Macy's med online superbutikk

Amerikanske forbrukere kommer trolig til å bruke om lag 2,3 milliarder dollar på online julehandel i år. Giganten blant amerikanske varemagasiner, Macy's, har lansert USAs største online shoppingsenter, akkurat i tide for årets julehandel.

Steinar Moe
7. des. 1998 - 10:54

Elektronisk handel oppfattes som den mest gullkantede del av Internettets fremtid. Ifølge anslag fra researchfirmaet
Jupiter Communications havner altså årets julehandel på 2,3 milliarder dollar, det vil si 17,1 milliarder norske kroner. Det tilsvarende tallet i fjor var 1,1 milliarder dollar.

Den økte trafikken på nettet og kampen om webkundene driver også reklameinntektene i været.

Macy's eier, Federated Department Stores, har skilt ut Macys.com som en egen bedriftsenhet, med hovedkvarter i San Francisco. En rekke forbruksvareprodusenter og detaljvareforretninger har åpnet for online handel det siste året, men ingen kan måle seg med den storstilte satsningen til Macy's.

Over 250.000 varer er tilgjengelig for nettkunder som logger inn på Macys.com, alt fra gourmet kjøkkenvarer, herre- og dameklær, til parfyme, smykker og tilbehør. Et par Calvin Klein strykefrie kakibukser? Bare klikk herreklær, fritidsantrekk og velg farge og størrelse. Et par rubin- og diamantøreringer til 2.100 dollar? Bare klikk kategorien smykker og deretter det blinkende bildet av juvelene som dukker opp. Beregn 48 timers behandlingstid, i tillegg til frakttid (FedEx eller UPS).

Foreløpig sender Macys.com bare innen USA.

Websiden Macys.com har eksistert siden 1996, men var mest brukt til registrering av gaveønsker for brudepar. Enkelte gaveartikler var også tilgjengelig for salg. En prøvesatsing viste en sterk pågang fra yngre kunder, og en kraftig etterspørsel etter klær online.

Bedriften startet dermed utviklingen av websiden til en fulldekkende elektronisk butikk for seks måneder siden, og skilte den samtidig ut som en egen enhet. Federated håper at satsingen vil styrke Macy's som merkevare, tiltrekke yngre

kunder, og øke etterspørselen i deler av landet hvor Macy's ikke har forretninger.

Men en ting du kan kjøpe i Macy's butikker, finner du ikke online: Levi's og Dockers bukser. Levi's åpnet sin egen hjemmeside for elektronisk handel (Levi.com) noen få dager etter Macys.com ble lansert og har besluttet å ikke tilby sine varer til andre elektroniske leverandører.

Ifølge en undersøkelse Ernst & Young gjorde for det amerikanske handelsforbundet tidlig i år, hadde bare ni prosent av landets forbruksvareprodusenter et salgstilbud på nettet. Researchfirmaet Dataquest i Silicon Valley regner med at det vil endre seg dramatisk i løpet av ett til to år. Produsentene vil rett og slett ikke ha råd til ikke å gjøre varene tilgjengelig via Internett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.