Madeline (15) er praktikant i norske Lucidtech i sommer – mens hun tar en IT-bachelor

Går på et av de mest prestisjetunge studieprogrammene i Canada.

Madeline Zhang har tilbrakt sommeren som ulønnet praktikant hos Lucidtech – før hun starter på andreåret i anvendte ingeniørfag ved University of Toronto.
Madeline Zhang har tilbrakt sommeren som ulønnet praktikant hos Lucidtech – før hun starter på andreåret i anvendte ingeniørfag ved University of Toronto. (Bilde: Andrea Bruer)

Går på et av de mest prestisjetunge studieprogrammene i Canada.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Madeline Zhang, som er født og oppvokst i Kina, er 15 år gammel. I august starter hun på sitt andre år i en kombinert ingeniør- og IT-bachelor ved University of Toronto.

Sommeren har hun tilbrakt i Oslo – hos den norske startupen Lucidtech.

Les også vårt intervju med Lucidtech, som var én av fem utvalgte til DNB NXT Accelerator – blant flere hundre søkere.

Syv skoleår – på fire år

– I fjor sommer etter å ha blitt ferdig med det avsluttende året på internasjonal videregående skole i Canada, reiste jeg til Norge for å oppleve den flotte naturen, blant annet fjordene. Jeg syns det var veldig vakkert, og likte menneskene så godt. Alle her virker så eventyrlystne og ivrige etter å utforske, og virker ikke til å bry seg så mye om hva andre mener om dem, sier Madeline.

Etter besøket ville hun gjerne tilbake – men først ventet ett år med harde universitetsstudier, som den yngste studenten noensinne på et prestisjetungt ingeniør- og IT-studie ved University of Toronto.

Å begynne på et slikt studieprogram såpass ung krevde naturligvis visse milepæler tidligere i livet:

– I Kina hoppet jeg først over andre klasse, selv om det egentlig ikke er vanlig å få lov til å hoppe over klasser der. Da jeg var ti år og gikk i femte klasse, fikk jeg begynne på et intensivprogram for begavede barn.

Hun likte godt å bygge og eksperimentere som yngre, og deltok blant annet i vitenskapsmesser i Beijing. Da hun var 11 år deltok hun med et system for å måle vannstand i et akvarium, med innebygget alarm – og visste ikke selv at hun hadde laget en sensor før fysikklæreren hennes påpekte det for henne.

Programmet for begavede barn gikk ut på å trene opp blant annet problemløsning, intelligens, kreativitet og hukommelse. På fire år skulle Madeline lære seg det andre elever vanligvis bruker syv år på å gjennomføre – og ta avsluttende eksamen for det som tilsvarer tredjeåret på videregående skole i Norge. 

Universitetsstudent som 14-åring

Men året før Madeline var ferdig med dette intensive programmet, lengtet hun til Canada. Som 11-åring hadde hun besøkt University of Toronto under et besøk til tanten og søskenbarnet sitt i Toronto-området, og hadde trivdes veldig godt på campus.

Hun besluttet å ta det siste året av videregående på en internasjonal skole i Canada. På språkeksamenen i engelsk, som hun tok én måned etter å ha vært i landet, fikk hun de høyeste resultatene i skolens historie.

Hun fikk også de beste karakterresultatene på hele skolen da hun tok avsluttende eksamen – 14 år gammel. Og etter sommeren, fremdeles 14 år gammel, fikk hun altså begynne på University of Torontos program for anvendt vitenskap og ingeniørfag.  

Ved University of Toronto går Madeline på et av de mest prestisjetunge studieprogrammene i Canada.
Ved University of Toronto går Madeline på et av de mest prestisjetunge studieprogrammene i Canada. Foto: Jphillips23/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

– Jeg har alltid elsket matte og vitenskap, sier Madeline.

– Og da jeg var 13, flyttet jeg sammen med en vertsfamilie i Canada. Faren i huset var veldig glad i å hele tiden fikse på forskjellige ting, og lærte meg å bruke verktøy og å lage grunnleggende konstruksjoner, hvor jeg også fikk brukt mattekunnskaper. Dette gjorde meg interessert i ingeniørfaget, forteller hun.

Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde lært kode tidligere

Utviklet interaktivt analyseverktøy

I det første året av bachelorgraden på University of Toronto har hun også lært seg å kode i Python og C. 

– Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde lært kode tidligere, for man kan lage så mye forskjellig helt fra bunnen av. Alt man trenger er en datamaskin, sier Madeline.

Og grunnleggende kjennskap til kode har kommet til nytte når hun har vært praktikant hos Lucidtech i sommer.

– Jeg har lært veldig masse jeg ikke visste før. Det første jeg gjorde var å lære mer om kodebiblioteket Lucidtech bruker og lese dokumentasjon. Allerede før jeg begynte ville jeg teste ut forskjellige ting og forsøke å lære meg det litt selv for å være forberedt, sier Madeline.

Hun tok også noen kortere kurs på nett om temaer som maskinlæring og dyp læring og annet knyttet til kunstig intelligens (AI).

– Lucidtech lager en AI som prosesserer kvitteringer og lignende. I sommer har jeg jobbet med å utvikle et interaktiv analyse- og visualiseringsingsverktøy som gjør prosessen med evaluere og overvåke AI-ytelsen litt enklere.

– Så kan de sammenligne hvordan flere aspekter av AI-en yter sammenlignet med forrige modell. Dette gjør det lettere for selskapet å forstå hvordan AI-en yter og forbedrer seg i nye iterasjoner, sier Madeline.

Hun forteller at hun søkte på praktikantstillingen i mai, etter å ha googlet "internship startup Norway". Inkubatoren Startuplab dukket opp i søkeresultatet, og hun fant frem til Lucidtechs utlysning.

Skilte seg ut i søknadsbunken

Brødrene Ståle og Stig Zerener Haugnæss, to av gründerne av Lucidtech, fikk inn mange søknader fra folk som ville være intern hos dem i sommermånedene.

Ståle og Stig Zerener Haugnæss i Lucidtech valgte gjøre et ukonvensjonelt valg – å satse på 15-årige Madeline som intern.
Ståle og Stig Zerener Haugnæss i Lucidtech valgte gjøre et ukonvensjonelt valg – å satse på 15-årige Madeline som intern. Foto: Andrea Bruer/digi.no

– Det var jo et annerledes valg å gå for Madeline. Vi fikk inn mange søknader med relevante og spesifikt rettede utdanninger. Madeline tar en utdanning som er veldig generell, og setter man alderen til side har hun også objektivt sett «bare» gått første året av bachelorgraden. Likevel er hun åpenbart veldig intelligent. Personer som Madeline – med hennes uvanlige bakgrunn – er akkurat det vi ser etter i Lucidtech, sier Ståle.

– Hun skilte seg seg virkelig ut i søknadsbunken, så klart. Vi syns det er veldig kult med noe litt annerledes, sier Stig. 

De kalte inn Madeline – som allerede befant seg i Oslo, fast bestemt på å finne seg en praktikantjobb her – til intervju. Stig forteller at de fikk et veldig godt inntrykk av henne, og oppfattet henne som veldig oppegående.

– Vi så – og ser – også noen indikasjoner på et veldig talent og stor evne til selvstendighet, sier Ståle.

Det var likevel ikke lett å vite nøyaktig hva de kunne forvente av henne.

– Slik er det jo med startups – det er sjansespill, det er risiko. Men hun har virkelig levert over alle forventninger. Det er kanskje ikke imponerende i seg selv at hun kan programmere litt. Men det er graden av selvstendighet og at vi kan sette henne på en oppgave, og problemet løses, som er imponerende, sier Ståle.

Han påpeker at det de jobber med nok er litt sært, og at en typisk utdannelse uansett ikke nødvendigvis forbereder noen til nøyaktig det de driver med.

– Og da burde man kanskje heller tenkt at man bør ansette noen som er i stand til å lære fort. Madeline er i stand til både å jobbe uavhengig og å lære ting raskt, sier Ståle.

– Hun har for eksempel plukket opp norsk veldig fort bare på de få månedene hun har vært her, supplerer Stig. – I tillegg er hun sosialt moden for alderen.

– AI er et utrolig verktøy for menneskehetens fremtid

Madeline er storfornøyd med månedene hun har tilbrakt hos IT-oppstartsfirmaet i Oslo.

– Jeg har lært masse om maskinlæring og AI her hos Lucidtech. Blant annet har jeg fått spennende kunnskap om det nyeste på feltet. Det er utrolig flott å ha fått sitte med så dyktige mennesker og ha fått mulighet til å tilegne meg slik kunnskap, sier hun.

Hun medgir at hun ikke visste så mye om AI i starten. Først virket det litt mystisk.

– Men etter hvert har jeg lært mer, blant annet hvordan kunstig intelligens og den digitale revolusjonen har vokst, og vokser, eksponensielt. Mennesker kan egentlig ikke fullt ut forstå eksponensiell vekst. AI kan forstå ting mennesker ikke kan forstå. 

– Hva er dine tanker om hvilken rolle IT og kunstig intelligens kan spille i samfunnet, både nå og i framtiden?

– IT er fremtiden. AI er fremtiden for programmering, etter min mening. IT fjerner behovet for manuelt arbeid og gjør det enklere for mennesker å gjøre forskjellige ting. AI kan gjøre mye mennesker ikke kan, og kan lære forskjellige ting. AI er overalt allerede. Folk tenker: «Når kommer AI til å forbigå mennesker?» Det har det jo allerede! sier Madeline engasjert.

– Folk tror AI bare er roboter, som på film. Men det er faktisk overalt. Det gjennomsyrer og forvandler all industri. Dette er fremtiden – og jeg vil lære mer! I tillegg er AI bedre enn oss på mye – spille spill, behandle bilder, avdekke kreft… Det er et utrolig verktøy. På samme måte som at matte er et verktøy for vitenskap og ingeniørfag, er AI et verktøy mennesker kan bruke til å utrette utrolige ting i dag og i fremtiden, sier 15-åringen.

Les også vårt intervju med AI-forsker Morten Goodwin: «–Kunstig intelligens er ikke magi, det er matematikk»

– Kanskje doktorgrad eller egen startup

Madeline er fremdeles ikke helt sikker på hva hun skal satse på i fremtiden – eller hvor i verden hun havner.

– Jeg er veldig interessert i teoretisk fysikk, så jeg tenker å kanskje å ta doktorgrad i fysikk. Men nå tar jeg foreløpig ingeniørfag. Jeg er også veldig interessert i IT og programmering – jeg liker at det er en egen måte å tenke på, en egen mentalitet og logikk.

I sommer har hun også lært en hel del om entreprenørskap, blant annet markedsføring og generelt om det å jobbe i en oppstartsbedrift, i løpet av tiden hos Lucidtech. 

– Jeg har vært på Startuplab en stund nå, og det er helt fantastisk her. Du er omringet av alle disse startupene – de fleste er tech-startups. Alle lager utrolig spennende ting. Det er et flott miljø. Jeg liker veldig godt entreprenørskap og vil ta valgfag i det, og har blitt inspirert til å kanskje å starte et eget selskap. Jeg har jobbet side ved side med de dyktige folkene i Lucidtech, og har blant annet observert hva daglig leders arbeid har gått ut på hver dag. Det er ganske nytt meg, jeg har jo drevet mest med matte og vitenskap. 

På spørsmål om Norge har noen plass i fremtidsplanene, smiler hun og forteller at hun absolutt liker både menneskene, naturen og ikke minst temperaturen godt.

– Norge er også veldig i forkant på teknologi-bransjen. Jeg har blant annet vurdert å kanskje ta et utvekslingssemester på NTNU. Men jeg vet ikke riktig hvor jeg havner ennå. Det er jo så veldig mange steder jeg vil utforske her i verden! smiler hun.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen