Mafia-anklager mot nettbank

Den nedlagte nettbanken European Union Bank var pengevaskeri for russisk mafia, mener engelsk og amerikanske myndigheter. Nå har grunnleggerne av banken stukket av med kundenes penger.

Den nedlagte nettbanken European Union Bank var pengevaskeri for russisk mafia, mener engelsk og amerikanske myndigheter. Nå har grunnleggerne av banken stukket av med kundenes penger.

The European Union Bank i Antigua ble stengt i helgen etter at de to russiske grunnleggerne, Servey Ushakov og Vitali Papsouev, stakk av med kundenes penger. Nå mener politiet at de to grunnleggerne kan ha vært en del av et pengevaskeri for den russiske mafiaen, skriver Wall Street Journal.

Banken kalte seg selv "den første oversjøiske banken på Internett" da den ble etablert på Antigua i 1994. Flere analytikere har siden sagt at banken kunne ha et potensial ved å utnytte Internett til raskere og mer effektive pengeoverføringer. Samtidig ble det stilt spørsmål ved om ikke en slik effektivitet vil fjerne flytrenten som mange banker tjener godt på. Flytrenten er den renten banken får av pengene mens en overføring flyter rundt i bankens system.

European Union Bank har flere ganger tidligere vært i myndighetenes søkelys. I mai i år ga den amerikanske delstaten Idaho banken forbud mot å ta innskudd fra delstatens innbyggere.

Når bankens grunnleggere nå har stukket av, har flere av kontohaverne tapt alle sine sparepenger. En av bankens kunder, Anton Noffke fra Singapore, har saksøkt bankens lokale samarbeidspartner for å nekte ham adgang til nærmere én million kroner som han hevder å ha satt inn i banken i oktober i fjor.

Både amerikanske og britiske myndigheter har tidligere anklaget den tidligere britiske kolonien Antigua for å tillate russisk mafia å drive bankvirksomhet på øya. Senest i februar ble tre av Antiguas banker lagt ned etter press fra USA og England.

Til toppen