Magcom lanserer eget operativsystem

Norske Magcom, med Lars Øberg i spissen, satser knallhardt. Selskapet har laget sitt eget operativsystem og programvare. Likevel skal driften gå med overskudd i år.

Norske Magcom, med Lars Øberg i spissen, satser knallhardt. Selskapet har laget sitt eget operativsystem og programvare. Likevel skal driften gå med overskudd i år.

I sitt forsøk på å etablere seg i konkurransen mot Nokia og de andre etablerte mobilprodusentene, har Magcom gjort et overraskende valg. Selskapet lanserte i dag sin telefon og setter den i salg senere i morgen gjennom butikkjedene Nordialog, Mobildata og CommIT.

Les om lanseringen: Svinedyr norsk mobiltelefon

Etter hvert som mobiltelefonene minner mer og mer om datamaskiner, møter mobilprodusentene de samme utfordringene som resten av databransjen. Det blir en kamp om å etablere markedsstandarder på operativsystem/programmeringsmiljøer.

Nokia, Ericsson, Motorola og Panasonic har derfor slått seg sammen i Symbian-alliansen for å spre EPOC-operativsystemet. Hensikten er å etablere noe som kan overleve mot Microsofts angrep. Begge plattformene og Palm forsøker å sikre seg størst mulig utvalg i programvare.

Men Magcom har valgt å gå sin egen vei. Selskapet nekter først på at de har noen operativsystem i telefonen i det hele tatt, de har bare et programmeringsgrensesnitt. Men på nærmere spørsmål fra digitoday.no innrømmer teknisk sjef Eirik Lund at telefonen har et operativsystem - hvilket vil han ikke si.

Programmene som ligger på telefonen, blant annet Internett-klienten og epost-programmet, påstår selskapet at de har skrevet selv i programmeringsspråket C.

- Vi er helt uavhengige og kan gjøre forandringer og oppdateringer som vi vil, forteller Lund til digitoday.no.

Men denne uavhengigheten har sin klare pris. Vil ikke dette begrense utviklingen og utvalget av programvare du kan få til din Magcom-telefon, spør digitoday.no.

- Jo, innrømmer Lund, men Magcom satser mest på innhold med vår Internett-leser, forteller han.

Magcom bruker ellers partnere på svært mye annet, blant annet nesten all produksjon. Det er danske Flextronics som gjør mesteparten av jobben. Foreløpig produseres det bare 100 telefoner om dagen, men dette skal økes etter hvert.

- Vi tjener penger hvis vi selger 10.000 telefoner i måneden, fortalte Magcom-sjef Lars Øberg.

Men hvordan han skal klare dette, vil han ikke si så mye om. Magcom har heller ikke så mye til markedsføring selv om selskapet i dag får inn 50 millioner kroner fra sine eksisterende eiere. Men Øberg innrømmer at selskapet må markedsføre seg tungt for å etablere seg mot Nokia og Ericsson, men vil ikke fortelle hvor mye selskapet skal bruke.

Til toppen